«Cultura a Districtes» rep una menció especial al Premi Internacional CGLU Ciutat de Mèxic

El programa «Cultura a Districtes», que impulsa el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa, rep una menció especial a la cinquena edició del Premi Internacional CGLU Ciutat de Mèxic, per la qualitat d’un projecte que prioritza la preservació dels drets culturals de la ciutadania.

El projecte va ser preseleccionat entre més d’un centenar de ciutats d’arreu del món i properament serà publicat a la pàgina de CGLU – Culture21.

El programa «Cultura a Districtes» va néixer l’any 2006 impulsat pel Servei de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa amb la voluntat de descentralitzar l’oferta cultural existent a la ciutat  i apropar-la a la totalitat del territori, facilitant així l’accés de la ciutadania i apostant per la participació i la implicació de la societat civil en l’elaboració i implementació d’una programació cultural de proximitat.

El Premi Internacional Ciutats i Governs Locals Units – Ciudad de México és un guardó creat per la xarxa CGLU (Ciutats i Governs Locals Units), de la que Terrassa en forma part, i per la ciutat de Mèxic. Té com a principal objectiu reconèixer ciutats i personalitats que hagin destacat significativament en àmbits com els valors de la cultura, la participació ciutadana així com per la seva contribució a l’emergència de la cultura com a pilar del desenvolupament sostenible. Les ciutats guanyadores d’aquesta edició van ser Dublín i Buenos Aires. En la categoria de personalitats es va premiar a Lourdes Arizpe i Daisy Fancourt.

Més informació sobre el projecte: Notícies Terrassa

Jornada “Agenda Urbana: un horitzó estratègic per a la Terrassa de 2030”

El proper divendres 8 de juliol, de 9h a 14h, se celebrarà al Vapor Universitari de Terrassa (carrer de Colom, 114) la Jornada “Agenda Urbana: un horitzó estratègic per a la Terrassa de 2030″, organitzada per l’Ajuntament de Terrassa i EUNCET-UPC.

Us convidem a aquesta activitat per tal de descobrir iniciatives econòmiques i socials inspiradores, que estan canviant el país i el món i que poden ser una referència de futur per a la nostra ciutat. La sessió oferirà un conjunt de ponències enfocades en la innovació, la sostenibilitat, l’economia, el progrés social i l’urbanisme, en el context dels objectius de desenvolupament sostenible.

Hi intervindran: Niki Ramírez, Enric Urreta, Júlia Garcia, Maria Sisternas i Ninna Torres, amb Anna Lacher com a conductora. La cloenda serà a càrrec de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

Inscripcions: https://euncet.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_eJ5jXIZzbyG5phI
(Les reserves tindran prioritat. L’assistència és oberta a persones que no hagin fet reserva, fins a completar l’aforament de la sala).

Trobareu tota la informació sobre aquesta Jornada a: www.terrassa.cat/agenda-urbana i a les xarxes socials municipals. Posteriorment, podreu visionar-la a Youtube AjTerrassa.

Conferència anual Eurocities 2022

Durant tres dies Espoo (Finlàndia) va acollir la Conferència anual d’Eurocities. Un esdeveniment que un any més mostra la importància de treballar conjuntament entre ciutats.

Les sessions principals van tractar el canvi climàtic i com les ciutats són aliades indispensables en aquesta lluita, la co-creació i els partenariats publico-privats i sobre com volem que siguin les ciutats del futur.

Terrassa també hi va assistir i va signar la declaració d’adhesió a Living in EU, un compromís per millorar la qualitat de vida de les persones incorporant solucions digitals en àmbits com la mobilitat urbana, l’eficiència energètica o les relacions amb l’administració pública.

També es van donar a conèixer les ciutats guanyadores dels Premis Eurocities 2022. Entre elles, Donostia-San Sebastian, pel seu projecte d’innovació Donostia Innovation Challenge.

Presentació de l’Agenda Local i Regional del Temps

Ja està publicada l’Agenda Local i Regional del Temps, un document que recull polítiques del temps de diferents països que es poden implementar a nivell local. Es pot consultar al web de Barcelona Time Use Iniative For a Healthy Society.

La presentació es va fer virtualment en una sessió on van participar representants de les regions de: Catalunya, Barcelona, Estrasburg, Milà i Bogotà. També les organitzacions: Tempo, ILO (International Labour Organization) i Eurofound (Fundació Europea per a la Millora de les Condicions de Vida i de Treball).

Polítiques del temps en el món local

El passat dimecres 1 de juny va tenir lloc la primera trobada a nivell de municipis de l’estat espanyol per impulsar les polítiques del temps i promoure pobles i ciutats més igualitàries.

Va celebrar-se en format virtual, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona amb l’ambició de ser el primer espai d’intercanvi estatal sobre el tema ‘Polítiques del temps al món local: experiències, reptes i oportunitats’. Durant la sessió es van intercanviar experiències, propostes, oportunitats i reptes per assolir ciutats més igualitàries i compromeses amb un bon ús i gestió del temps. També es va reafirmar el compromís de treballar conjuntament per a l’assoliment d’aquests objectius.

L’alcaldesa de Beasain (Guipúscoa) va presentar el projecte Herrilab, per crear dinàmiques que facilitin a dones i homes combinar la feina, la familia i el desenvolupament personal d’una manera més equilibrada.

L’Ajuntament de Barcelona va parlar sobre Vila Veïna, un espai d’informació sobre els recursos i serveis més pròxims per millorar el benestar de les persones.

Barcelona és la primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps per al període 2022-2023, escollida per la Secretaria de la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals per a les Polítiques del Temps. És per això que va ser l’encarregada de preparar l’esdeveniment. A més, a l’octubre de 2021 es va firmar la Declaració de Barcelona en polítiques del temps que promou el paper dels municipis com a impulsors d’una nova organització del temps, instant a una reforma horària conciliadora i igualitària.

Pots veure la sessió aquí

Acord de la Junta de Portaveus en defensa d’una Unió Europea unida davant els nous reptes globals i locals, i el conflicte a Ucraïna.

El Ple ordinari celebrat el divendres 27 de maig, ha donat compte de l’acord aprovat en Junta de Portaveus per la defensa d’una Unió Europea unida davant els nous reptes globals i locals, i el conflicte a Ucraïna.

L’acord consta de quatre punts:

1. Realitzar actes institucionals cada 9 de maig, amb motiu del Dia d’Europa.

2. Traslladar a la comissió del Nomenclàtor la consideració de posar algun nom de personalitat europeista a carrers, places, edificis, sales, etc.

3. Davant uns municipis i la seva ciutadania castigats en primera línia per les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia, cal exigir que la gestió i objectius dels nous Fons Europeus per a la Recuperació i la Resiliència “Next Generation” tinguin una vocació i implementació municipalista respectant així el principi de Subsidiarietat recollit en el mateix Tractat de la Unió Europea.

4. Traslladar aquests acords als consolats a Catalunya dels Estats Membres de la Unió, i a la Delegació del Parlament Europeu i l’Oficina de la Comissió Europea a Catalunya.

Vídeo original: Canal de l’Ajuntament de Terrassa

Setmana Verda Europea 2022

La Setmana Verda Europea, que tindrà lloc del 30 de maig al 5 de juny, és una oportunitat anual per debatre sobre la legislació ambiental europea amb els responsables polítics, líders ambientalistes i altres grup d’interés.

L’edició d’enguany, en format híbrid, està centrada en el Pacte Verd Europeu (Green Deal), l’estratègia de la UE per aconseguir un creixement sostenible i climàticament neutre el 2050.

La setmana començarà amb un debat sobre què passa amb les polítiques ambientals en temps de crisi. L’endemà, es parlarà sobre economia circular, contaminació zero i biodiversitat. Durant la setmana se celebraran diferents actes arreu d’Europa.

El registre virtual es pot fer al següent enllaç: https://eugreenweek2022.tw.events/

Fòrum d’afers socials d’Eurocities a Barcelona

Més de 170 representants de diferents ciutats europees, entre elles Terrassa, es van reunir durant tres dies a Barcelona per discutir sobre les accions dutes a terme en matèria de drets socials als municipis.

Es va destacar la ràpida adaptació als nous reptes als quals s’enfronten els serveis socials municipals, com poden ser les pandèmies o l’arribada de refugiats, però sobretot es va fer èmfasi en el paper clau que juguen aquests serveis en l’àmbit de la inclusió social.

Pots veure les conferències al canal de youtube d’Eurocities

Terrassa celebra el Dia d’Europa amb un concert

El 18 de maig, l’Auditori Municipal va acollir el concert Colors d’Europa, a càrrec de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48.

L’activitat, organitzada pel Servei de Relacions Europees i Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa, va comptar amb la participació de la regidora Jennifer Ramírez i el cap del servei Joan Chicón.

Conferència Mundial d’Educació Superior 2022 de la UNESCO a Barcelona

Els dies 18, 19 i 20 de maig es va celebrar a la Fira de Barcelona, en la seva ubicació a Montjuïc, el Tercer Congrés Mundial d’Educació Superior de l’UNESCO (WHEC en les seves sigles en anglès). És un esdeveniment únic i que té com a principal missió ser el centre mundial de reflexió sobre el futur de l’Educació Superior a nivell global, promovent un desenvolupament sostenible pel planeta i la humanitat. Per primer cop en la seva història, l’esdeveniment va tenir lloc fora de la seu de l’UNESCO a París, celebrant-se aquest any a Barcelona.

Aquesta edició ha comptat amb l’organització de la UNESCO en col·laboració del Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. A més, ha rebut assistència tècnica per part de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i de la Global University Network for Innovation (GUNi), entre d’altres xarxes i associacions d’investigació educativa.

El WHEC 2022 va reunir tots els actors interessats per definir nous fulls de ruta cap a una nova era de sistemes i institucions d’educació superior. També va tenir en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU (ODS), en concret l’ODS 4, que té com a principal premisa assegurar que els actors globals treballen per garantir una educació de qualitat inclusiva i equitativa, que promogui oportunitats d’aprenentatge permanent per tothom. Els temes clau de referència del congrés van ser:

  • Impacte de la Covid-19 en l’Educació Superior
  • L’Educació Superior i els ODS
  • Inclusió a l’Educació Superior
  • Qualitat i Pertinència dels Programes
  • Mobilitat Acadèmica a l’Educació Superior
  • Governança de l’Educació Superior
  • Finançament de l’Educació Superior
  • Producció de Dades i Coneixements
  • Cooperació Internacional per Millorar Sinergies
  • Els Futurs de l’Educació Superior

L’esdeveniment va tenir un format híbrid per garantir una àmplia participació. Les llengües de treball van ser l’anglès, el francès i l’espanyol. Per a més informació sobre el congrés es pot consultar el següent lloc web habilitat per l’UNESCO: https://www.unesco.org/es/education/higher-education/2022-world-conference