Participació en una jornada sobre cooperació territorial i governs locals, organitzada per la Taula del Tercer Sector

L'Oficina Internacional de la Taula del Tercer Sector va convidar al Servei de Relacions Europees i Internacionals a participar en una jornada sobre cooperació territorial i governs locals el passat 12 de gener, amb l'objectiu d'explorar alguns programes europeus i oportunitats d'enxarxament amb entitats del Tercer Sector.

El servei de Relacions Europees i Internacionals va exposar alguns exemples de col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa amb entitats del Tercer Sector i les oportunitats per als municipis fruit d'aquestes col·laboracions en el marc de les Agendes Globals.

La jornada també va comptar amb la participació de representants de la Diputació de Barcelona, la Diputació de Lleida i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Més informació: La cooperació territorial en els fons europeus: Segona jornada d'enxarxament - Aliances per arribar a Europa (tercersector.cat)

Terrassa Tria Futur 2023

Terrassa Tria Futur és una iniciativa sorgida en l’actual mandat municipal per oferir a la ciutadania, i en especial a l’alumnat de 16 anys o més, un espai d’orientació formativa i professional per ajudar les persones a triar entre les seves opcions de futur.

Després de dues edicions virtuals i una d’híbrida, l’edició d’aquest 2023 serà completament presencial: la Fira Terrassa Tria Futur tindrà lloc al Recinte Firal els dies 9 i 10 de març i la Mostra d’Ensenyament es desenvoluparà del 22 al 30 de març de manera simultània als Centres Cívics Alcalde Morera i President Macià i al Casal Cívic Francisca Redondo.

Des del servei de Relacions Europees i Internacionals hem organitzat dues xerrades. Una sobre Mobilitat laboral a Europa (9 de març a les 11h) i una altra sobre Les noves professions en l'Agenda 2030 (10 de març a les 13h).

Us hi esperem!

Terrassa acollirà el festival vegà més gran d’Europa

L’associació Vegana de Catalunya organitza la quarta edició del festival vegà més gran d’Europa, el Vegan Fest Catalunya, a Terrassa, més concretament, al Parc de Vallparadís.

El festival, que és totalment lliure i gratuït, se celebrarà durant els dies 15, 16 i 17 de setembre de l’any 2023 i, actuarà com un punt de trobada per a totes les persones curioses i compromeses amb el medi ambient, la sostenibilitat i el respecte.

L’objectiu principal d'aquesta iniciativa és conscienciar i donar a conèixer els diversos avantatges de seguir una alimentació “plant-based”, així com d’una vida més sostenible i respectuosa amb tots els éssers vius. No és només un festival, és un esdeveniment responsable i sostenible amb la intenció de conscienciar els participants sobre un món lliure de crueltat animal.

Per a més informació: https://veganfest.cat/es/

2,4 milions d’euros dels fons REACT EU destinats a la millora d’equipaments educatius de la ciutat

Terrassa rebrà 2,4 milions d'euros provinents dels fons europeus REACT EU destinats a la millora d'equipaments educatius. Les inversions s'executaran al llarg de l'any 2023.

Les actuacions s’emmarquen en el Pla director d’infraestructures educatives del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i estan destinades a millorar els centres educatius per fer-los més sostenibles, habitables i saludables, millorant aïllaments per combatre tant les situacions de fred com de calor. A més, a Terrassa es preveu actuar en la retirada de fibrociment d’alguns d’aquests edificis.

Les inversions es realitzaran a l’Institut Escola Pere Viver (604,321,55 €); a l’Institut Can Roca (220.000 €); a l’Escola Enxaneta (354.462,24 €); a l’Escola Lanaspa–Giralt (89.600 €); a l’Escola Marià Galí i Guix (100.800 €); a l’Escola Pau Vila i Dinarès (100.800 €); a l’Escola Salvador Vinyals i Galí (100.800 €); a l’Institut Can Jofresa (560.000 €); i a l’Institut Torre del Palau (343.295,39 €).

El Cinema Catalunya rebrà 12.000€ dels Fons Europeus Next Generation per a la millora de les seves instal·lacions

El Cinema Catalunya ha obtingut una subvenció de 12.000 euros concedits per l’Institut Català de les Empreses Culturals en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea i destinat a sales d’exhibició cinematogràfica. Les actuacions aprovades es duran a terme al llarg d’aquest 2023.
El projecte presentat pel Cinema Catalunya ha prioritzat els següents elements: la substitució de les pantalles de projecció de les dues sales actuals, la incorporació de nova maquinària digital en els elements de projecció, la substitució de la il·luminació actual per llums LED de baix consum, la instal·lació de nous sanitaris als lavabos públics per a un major estalvi d’aigua, i la substitució de les vitrines de la façana per expositors més accessibles i visibles per a tots els públics. Tot plegat, amb l’objectiu d’oferir un millor servei i una experiència més confortable al públic.

1,9 milions d’euros dels Fons Next Generation per a la modernització i rehabilitació dels mercats de la ciutat

El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha aprovat la subvenció del projecte de modernització dels mercats municipals que l’Ajuntament va presentar a la convocatòria dels fons europeus Next Generation.

El pressupost del projecte és de 2.488.730,15€, dels quals, 1.990.984,12€ corresponen a la subvenció del Ministeri i 497.746,03€ provenen d’aportació municipal.

Es contemplen diverses actuacions al Mercat de Sant Pere i al Mercat de la Independència que serviran per millorar els següents àmbits:

- Transformació digital: personalització, millora i adaptació dels marketplace dels que disposen els dos mercats; millora i implantació de noves tècniques de comunicació i màrqueting; instal·lació de sistemes de publicitat digital; i instal·lació de sistemes de control d’accessos i telegestió.
- Sostenibilitat i economia circular: posada en marxa de diferents campanyes per evitar el malbaratament d’aliments i la reducció de l’ús de plàstics d’un sol ús.
- Cadena de subministrament i traçabilitat: incorporació al marketplace de proveïdors de km 0.
-Sensibilització i formació: formacions per als comerciants en l’ús de les noves eines digitals i campanyes per a la millora de la sostenibilitat per part de la clientela a l’hora de comprar als mercats.
- Transformació del punt de venda: recondicionament per la millora del confort tèrmic de les instal·lacions al Mercat de la Independència; rehabilitació de la xarxa de sanejament; implantació dels tiquets electrònics als comerços participants, tant dels mercats com dels comerços de la ciutat; adaptació de noves eines de comunicació externa amb la clientela; i instal·lació de taquilles intel·ligents refrigerades.
- Altres: diferents campanyes comercials per a l’impuls de la compra als mercats municipals i instal·lació de xarxa wifi als mercats de Sant Pere i de la Independència per facilitar la telegestió de la xarxa.

Està previst que les obres s'iniciïn durant el segon semestre de l’any 2023 i es duran a terme de manera que l’afectació sigui la menor possible en l’activitat diària dels mercats.

Finalistes Premi LUX 2023

Organitzat pel Parlament Europeu i l'Acadèmia de Cinema Europeu en col·laboració amb la Comissió Europea i Europa Cinema, el Premi LUX del Públic combina les puntuacions del públic europeu amb les dels eurodiputats i eurodiputades, formant un dels majors jurats cinematogràfics d'Europa.
Les pel·lícules nominades es van anunciar el 10 de desembre a Reykjavík (Islàndia).
Totes estaran subtitulades en les 24 llengües oficials de la Unió Europea. Es poden puntuar fins al 12 de juny de 2023 a la pàgina oficial del premi: https://luxaward.eu/es/

Dos dies després d'aquest termini, se celebrarà la cerimònia de lliurament.

Les pel·lícules finalistes són:

“Alcarràs”, dirigida per Carla Simón, en coproducció amb Itàlia.
“Burning Days”, dirigida per Emin Alper. Produïda per Turquia, França, Alemanya, Països Baixos, Grècia i Croàcia.

"Close”, dirigida per Lukas Dhont. Produïda per Bèlgica, França i Països Baixos.

“El triangle de la tristesa” de Ruben Östlund. Produïda per Suècia, Alemanya, França i el Regne Unit.

"Will-o-the-Wisp" de João Pedro Rodrigues. Produïda per Portugal i França.

Premi Sájarov 2022

El poble ucraïnès va ser guardonat el 14 de desembre amb el Premi Sájarov que atorga el Parlament Europeu a la Llibertat de Consciència. La cerimònia va tenir lloc a Estrasburg. Van participar en representació de la població ucraïnesa, el seu president (per videoconferència des de Kíev), així com altres líders electes i representants de la societat civil.

Els guardonats amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola.

Pots veure la cerimònia en el següent enllaç: Premi Sájarov 2022

Origen del premi:

El premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència, que concedeix cada any el Parlament Europeu, va ser creat el 1988 per a recompensar a les personalitats o col·lectius que s'esforcen per defensar els drets humans i les llibertats fonamentals. Porta el nom del físic i dissident polític soviètic Andrei Sàkharov i té una dotació de 50.000 euros.

Terrassa assisteix a l’Assemblea General de la xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps

L'Assemblea General es va organitzar en el marc de la Time Use Week, el principal esdeveniment internacional dedicat a promoure el coneixement i bones pràctiques en polítiques del temps. L'edició d'enguany es va celebrar entre els dies 24 i 28 d'octubre.

És un espai de debat i reflexió on hi participen persones que es dediquen a la recerca, institucions públiques, agents socials, organitzacions i ciutadania d’arreu del món.

L'Ajuntament de Terrassa, a través del Programa Usos del Temps, està adherit a la Xarxa Mundial dels Governs Locals i Regionals de Polítiques del Temps que treballa amb l'objectiu de promoure, debatre i intercanviar experiències entorn a les polítiques locals del temps.

Pots tornar a veure la presentació de la Xarxa Catalana pel Dret al Temps aquí

En el marc d'aquest esdeveniment es va presentar la Xarxa Catalana d'Usos del Temps. Una xarxa per assegurar una vida equilibrada i vivible a tot Catalunya i amb tothom: empreses, municipis ciutadania i recerca. Ha estat impulsada pel Departament d'igualtat i feminismes dela Generalitat.