El ple aprova l’Agenda Urbana de Terrassa

El ple de Terrassa, reunit en sessió extraordinària, va aprovar el passat 13 de setembre l’Agenda Urbana de Terrassa. Tots els grups municipals van votar a favor.

L’Agenda Urbana és un document que ha de marcar les línies estratègiques de la ciutat de cara al 2030, tenint sempre en compte les agendes globals.

En la seva el·laboració han participat ciutadans i agents socioeconòmics.

ODS

Pàgina de l’Agenda Urbana de Terrassa

Terrassa rebrà 2,8 milions d’euros dels fons Next Generation per rehabilitar edificis

El Departament de Drets Socials de la Generalitat, a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, destinarà 97 milions d’euros (provinents dels fons europeus Next Generation) a la millora dels barris de 38 municipis catalans.

L’Ajuntament de Terrassa ha triat 6 barris que es beneficiaran dels 2,8 milions d’euros, el 100% de la quantitat que es va sol·licitar. Els barris escollits són: Zona nord de Ca n’Anglada, els Grups de Santa Margarida, Can Palet II, la Maurina, Can Boada casc antic i el barri d’Ègara.

Les rehabilitacions tenen com a condició que es redueixi el consum d’energia no renovable, la demanda en calefacció i refrigeració. Les obres també permeten la millora de l’accessibilitat amb la instal·lació d’ascensors, la millora de l’entorn i zones comunitàries i noves infraestructures de sanejament.

El pla també incorpora la creació d’oficines de rehabilitació en els barris per tal de facilitar la gestió de les actuacions.

Terrassa participa al 1er Fòrum de la Xarxa d’Agendes Urbanes Locals

El servei de Relacions Europees i Internacionals i el servei d’Urbanisme van participar a l’acte del 1er Fòrum de la Xarxa d’Agendes Urbanes Locals, que va tenir lloc el dia 18 de juliol al Paranimf de l’Escola Industrial a Barcelona.

El Fòrum va consistir en un espai de trobada per compartir l’acció dels governs locals de la demarcació de Barcelona en relació amb les agendes urbanes locals, en el marc de la Xarxa d’Agendes Urbanes Locals.

L’Ajuntament de Terrassa forma part d’aquesta xarxa que permet l’intercanvi de bones pràctiques entre els municipis de la província de Barcelona en el disseny i implementació de plans d’acció de les Agendes Urbanes Locals.

En el marc del Fòrum, Carmela Fortuny, vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, va fer la lectura del Manifest de les Agendes Urbanes Locals, amb l’assistència de representants polítics dels diversos municipis adherits, entre els quals la regidora Rosa Boladeras, regidora de Cultura i de la Societat Municipal de Comunicació.

Terrassa participa a la segona trobada del Grup de Treball d’Estratègia Internacional de la Diputació

El Grup de treball d’estratègia internacional de la Diputació, conformat per divuit municipis de la província de Barcelona, es va reunir el passat 14 de juliol a Sitges per debatre sobre el posicionament i la incidència internacional de les ciutats mitjanes.

Aquest Grup de treball, impulsat per l’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Diputació de Barcelona, es va reunir amb l’objectiu d’iniciar un procés de treball sobre el posicionament internacional de les ciutats mitjanes, que permeti reforçar tant la projecció internacional, com la capacitat d’incidència en espais europeus i internacionals dels municipis de la província de Barcelona, així com el retiment de comptes i la comunicació a la ciutadania d’aquest tipus d’actuacions.

Trobada amb els directors de les oficines de la Comissió Europea i el Parlament Europeu a Barcelona

El dia 13 de juliol la regidora de Relacions Europees i Internacionals de l’Àrea de Presidència, Jennifer Ramírez es va reunir amb el Sr. Manuel Szapiro, director de l’oficina de la Comissió Europea i el Sr. Sergi Barrera, director de l’oficina del Parlament Europeu, de Barcelona, per tal d’establir aliances i col·laboracions en el marc de la Unió Europea. La regidora va presentar les línies estratègiques del Servei de Relacions Europees i Internacionals i va exposar alguns dels projectes més destacats de la ciutat que han rebut finançament europeu per tal que des de les institucions europees es visibilitzin i es comparteixin els resultats a través dels seus canals. Altres temes que es van tractar van girar entorn el Dia d’Europa i l’Any Europeu de la Joventut i l’organització d’activitats de sensibilització per apropar la Unió Europea a la ciutadania.

Sergi Barrera, director de l’oficina del Parlament Europeu a Barcelona i Jennifer Ramírez, regidora de Relacions Europees i Internacionals de l’Àrea de Presidència de l’Ajuntament de Terrassa

Jornada “Agenda Urbana: un horitzó estratègic per a la Terrassa de 2030”

El divendres 8 de juliol va tenir lloc una jornada amb el títol “Agenda Urbana: un horitzó estratègic per a la Terrassa de 2030” al Vapor Universitari, organitzada per l’Ajuntament i l’EUNCET.

L’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar al 2015 l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible. Els objectius generals d’aquest full de ruta d’actuació, són erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic. Més enllà d’aquest marc general, el que es pretén és marcar l’acció per al desenvolupament mundial sostenible fins a l’any 2030.

Seguint aquests principis globals de l’ONU, Terrassa està elaborant la seva pròpia Agenda Urbana, un document estratègic que ha de definir el futur de la ciutat. El document serà viu i podrà incorporar noves aportacions.

El Ple Municipal va aprovar l’any passat el protocol general d’actuació entre la Secretaria General d’Agenda Urbana i Habitatge del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i l’Ajuntament Terrassa. Aquest protocol va formalitzar la col·laboració entre les dues institucions amb la voluntat d’impulsar l’elaboració d’un Pla d’Acció d’Agenda Urbana en un marc general de la resta d’agendes internacionals: l’Agenda 2030, la Nova Agenda Urbana de Nacions Unides i l’Agenda Urbana per a la Unió Europea.

D’aquesta manera la ciutat de Terrassa es va adherir a la xarxa de projectes pilot de l’Agenda Urbana Espanyola, i va posar en marxa un procés participatiu per establir les bases estratègiques comunes de l’Agenda Urbana a la nostra ciutat, de manera que els ciutadans i ciutadanes van poder fer les seves aportacions a través de la plataforma «ParticipaTerrassa».

L’Ajuntament de Terrassa impulsa i lidera aquest procés de la mà d’experts en els diversos eixos, obrint a la participació ciutadana i a la cooperació público-privada, orientada als interessos generals de la ciutat.

És en aquest marc que es va organitzar aquesta jornada i es va estructurar en quatre eixos: economia, sostenibilitat, urbanisme i innovació econòmica local a partir d’experiències en districtes innovadors i en economia circular.

Intervenció de representants del Cercle Cecot de Joves Empresaris

Jornada “Agenda Urbana: un horitzó estratègic per a la Terrassa de 2030”

El proper divendres 8 de juliol, de 9h a 14h, se celebrarà al Vapor Universitari de Terrassa (carrer de Colom, 114) la Jornada “Agenda Urbana: un horitzó estratègic per a la Terrassa de 2030″, organitzada per l’Ajuntament de Terrassa i EUNCET-UPC.

Us convidem a aquesta activitat per tal de descobrir iniciatives econòmiques i socials inspiradores, que estan canviant el país i el món i que poden ser una referència de futur per a la nostra ciutat. La sessió oferirà un conjunt de ponències enfocades en la innovació, la sostenibilitat, l’economia, el progrés social i l’urbanisme, en el context dels objectius de desenvolupament sostenible.

Hi intervindran: Niki Ramírez, Enric Urreta, Júlia Garcia, Maria Sisternas i Ninna Torres, amb Anna Lacher com a conductora. La cloenda serà a càrrec de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

Inscripcions: https://euncet.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_eJ5jXIZzbyG5phI
(Les reserves tindran prioritat. L’assistència és oberta a persones que no hagin fet reserva, fins a completar l’aforament de la sala).

Trobareu tota la informació sobre aquesta Jornada a: www.terrassa.cat/agenda-urbana i a les xarxes socials municipals. Posteriorment, podreu visionar-la a Youtube AjTerrassa.

Acord de la Junta de Portaveus en defensa d’una Unió Europea unida davant els nous reptes globals i locals, i el conflicte a Ucraïna.

El Ple ordinari celebrat el divendres 27 de maig, ha donat compte de l’acord aprovat en Junta de Portaveus per la defensa d’una Unió Europea unida davant els nous reptes globals i locals, i el conflicte a Ucraïna.

L’acord consta de quatre punts:

1. Realitzar actes institucionals cada 9 de maig, amb motiu del Dia d’Europa.

2. Traslladar a la comissió del Nomenclàtor la consideració de posar algun nom de personalitat europeista a carrers, places, edificis, sales, etc.

3. Davant uns municipis i la seva ciutadania castigats en primera línia per les conseqüències socials i econòmiques de la pandèmia, cal exigir que la gestió i objectius dels nous Fons Europeus per a la Recuperació i la Resiliència “Next Generation” tinguin una vocació i implementació municipalista respectant així el principi de Subsidiarietat recollit en el mateix Tractat de la Unió Europea.

4. Traslladar aquests acords als consolats a Catalunya dels Estats Membres de la Unió, i a la Delegació del Parlament Europeu i l’Oficina de la Comissió Europea a Catalunya.

Vídeo original: Canal de l’Ajuntament de Terrassa

De Nikopol a Catalunya

Des de fa més de dues dècades, la ONG terrassenca TANU (Terrassa Ajuda a Nens d’Ucraïna) treballa per defensar els drets de la infància a Ucraïna. Una de les principals tasques de la ONG són els acolliments per part de families catalanes. En les últimes setmanes s’ha aconseguit acomodar a 92 nens i nenes provinents de Nikopol. També estan enviant productes de primera necessitat, i l’Ajuntament està proveïnt ajuda humanitària sobre el terreny col·laborant amb Farmamundi, ACNUR i Creu Roja.

A Eurocities (Anglès) trobaràs l’article que ha redactat la xarxa de ciutats europees EUROCITIES per tal de donar a conèixer a la resta d’Europa les accions que s’estan duent a terme des de Terrassa.

Terrassa, capital europea aeroespacial durant tres dies

La Universitat Politècnica de Catalunya ha celebrat a Barcelona i a Terrassa el 4t Simposi d’Activitats Educatives que organitza l’Agència Espacial Europea (SSEA 2022). Durant tres dies, 500 persones de 34 països de tot el món han compartit experiències i noves metodologies.

Aquest simpòsium és l’esdeveniment internacional més important en l’àmbit de l’educació espacial. Participen estudiants, professorat, investigadors, emprenedors i professionals d’arreu del món.

Alumnes de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) han mostrat als participants alguns dels seus projectes, com l’Aldora, que servirà per visitar la lluna Titán; el coet Bondar o el nanosatèl.lit Enxaneta.

També han intervingut algunes figures rellevants com Fatoumata Kebé (astrònoma, astrofísica i educadora) i Reynhol Ewald (astronauta alemany).