Vapor 0 Patrimoni Industrial

Foto: Jaume Meneses, CC-BY SA 2.0, Wikimedia Commons

El 21 de setembre l’ajuntament va presentar (vegeu-ne la gravació) la seva proposta a la convocatòria extraordinària del Ministeri d’Indústria Comerç i Turisme pels ajuts a plans de sostenibilitat turística, amb fons Next Generation EU de la Unió Europea.

El pla presentat du per nom Vapor 0 Patrimoni Industrial Sostenible i és un projecte de turisme industrial i de recuperació d’antics espais fabrils protegits, per a nous usos.

El projecte de Terrassa està valorat amb gairebé 7M €, dividits en 4 àmbits d’actuació:

  • de rehabilitació d’edificis (2.6M€): la Masia Freixa, la Casa Alegre de Sagrera, la Sala Muncunill, l’Acondicionament Terrassenc i l’antic ajuntament de St Pere
  • remodelació de l’espai públic: carrer de St Llorenç, Plaça Josep Freixa i Argemí i plaça de Mossèn Cinto Verdaguer (1.5M€)
  • àmbit de senyalètica turística, turisme intel·ligent i immersiu (1.1M€)
  • millora de la identitat turística, noves rutes turístiques, museïtzació de l’espai públic, promoció dels mercats (1.6M€)

Són 22 actuacions que ja formaven part del pla turístic i que, si s’aprova la proposta per part del ministeri, obtindran els fons per fer-se en els propers 2 anys (la condició és que la despesa s’hagi fet abans del 2023), en cas que la proposta no obtingués l’aprovació, trigaran més a executar-se, però també es faran.

Podeu llegir més informació sobre la notícia de MonTerrassa en aquest enllaç.

6 debats del CCME per fer aportacions a la Conferència sobre el Futur d’Europa, en línia

El Consell Català del Moviment Europeu (CCME), ha organitzat 6 debats en línia per obtenir propostes i fer-les arribar a la Conferència sobre el Futur d’Europa. Aquests 6 debats es faran en els propers mesos.

Els membres del CCME, l’Ajuntament de Terrassa entre ells, poden participar en el debat i fer-hi les seves propostes.

Molt amablement el CCME també ens ha posat a disposició un enllaç perquè els ciutadans que hi vulguin assistir com a espectadors ho puguin fer.

En la primera conferència, dimarts 14 de setembre a les 17:00, el CCME convida el doctor en Ciències Econòmiques i catedràtic d’Hisenda pública a la UB, el Sr. Antoni Castells, per animar un debat sobre la integració econòmica europea. El link d’enllaç al zoom és aquest: https://us02web.zoom.us/j/82240679255#success

El maig del 2021, la Comissió Europea va posar en marxa la Conferència sobre el Futur d’Europa, que vol ser un debat obert als ciutadans de la Unió Europea perquè aquests facin les seves propostes sobre les prioritats que ha tenir Europa en els propers anys, i poder modelar polítiques en base a aquestes prioritats ciutadanes.

El debat romandrà obert fins la primavera del 2022, quan es disposi de les conclusions de totes les aportacions fetes. Podeu veure més informació sobre la conferència aquí i hi podeu fer les vostres aportacions personals directament aquí).

Mou-te per Europa! Te n’oferim el vídeo resum

Foto: web del Consell Català del Moviment Europeu

Si et vols moure per Europa, per estudiar-hi, fer-hi pràctiques laborals o per encarrilar el teu projecte empresarial…

O si els teus fills volen moure’s per Europa, per estudiar-hi, fer-hi pràctiques o encarrilar el seu projecte empresarial

No deixis de veure aquest fantàstic resum en format video de 14 minuts fet pel Consell Català del Moviment Europeu! No us en penedireu!

A Terrassa, la Víbria Cultural, és una entitat especialitzada en la mobilitat juvenil. Si us hi adreceu us pot informar de totes les opcions que apareixen al videoclip de sobre!

Terrassa d’adhereix a l’Aliança dels Alcaldes pel Pacte Verd Europeu

EUROCITIES, l’associació de grans ciutats europees amb seu a Brussel.les, ha impulsat una aliança d’alcaldes de les seves ciutats membre, per donar suport i treballar pel Pacte Verd Europeu.

Terrassa conjuntament amb Matadepera, Rellinars, Viladecavalls i Ullastrell, forma part d’EUROCITIES, i a finals del passat mes de maig va signar l’adhesió a aquesta Aliança.

L’Aliança vol treballar per fer factible l’objectiu de neutralitat climàtica pel 2050 de la UE i vol avançar cap als objectius de sostenibilitat de les Nacions Unides pel 2030, tal com es preveu en el Pacte Verd Europeu.

El manifest de l’Aliança considera que els alcaldes tenen un doble paper en aquest camí ja que representen les preocupacions i els interessos de la seva ciutadania davant dels altres nivells de govern; també perquè és a les ciutats on s’emeten més gasos d’efecte hivernacle, on es produeix la major part del PIB i on viu la majoria de la gent. I és a les ciutats on moltes de les polítiques més ambicioses i innovadores s’esdevenen.

És per tot això que l’Aliança dels Alcaldes pel Pacte Verd Europeu declara que:

• és possible una transició sostenible i justa cap a la neutralitat climàtica i ens mantenim ferms en la nostra determinació d’implementar el Pacte Verd Europeu a nivell de ciutat
el Pacte Verd Europeu s’ha de mantenir al capdavant de les agendes polítiques, i també en els esforços de recuperació: tenim una finestra d’oportunitat clau per impulsar el canvi transformador i galvanitzar l’acció a nivell local, tots plegats, amb els ciutadans
• el Pacte Verd Europeu va sobretot de les persones: una transició justa on la inclusió social i la neutralitat climàtica van de la mà i en siguin el centre.
• la COP26 serà un moment clau i un vehicle perfecte per accelerar les nostres accions de ciutat i els nostres esforços de localització del Pacte Verd, abraçar la transformació i reafirmar el paper de les ciutats en la governança climàtica europea i internacional.
• en aquest esforç, ens comprometem a mostrar les nostres iniciatives vinculades a l’agenda del Pacte Verd i treballar plegats per identificar i implementar accions de polítiques innovadores on les diverses dimensions de la sostenibilitat (econòmica, social, ambiental) es reforcin mútuament.

Debat “Parlem de Ciutadania Europea”

El 18 de maig, i en motiu del Dia d’Europa, el Servei de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa i el Consell Català del Moviment Europeu vam organitzar una sessió online sobre ciutadania europea.

Vam comptar amb les ponències de Montserrat Pi, professora de Dret Internacional Públic de la UAB i de Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu.

L’acte fou presentat per Jennifer Ramírez, regidora de Relacions Internacionals de l’Àrea de Presidència de l’Ajuntament de Terrassa, i moderat per en Joan Chicón, cap del servei de Relacions Internacionals del mateix ajuntament.

Us deixem amb la gravació:

Presentació dels projectes terrassencs que desitgen finançament dels fons Next Generation EU

El passat 17 de maig l’Ajuntament de Terrassa va fer la presentació dels projectes terrassencs que aspiren al finançament europeu que proporcionarà el Mecanisme de Recuperació i Resiliència. Aquest “Mecanisme” suposa la partida més important dels Fons NextGenerationEU que la Unió Europea posarà a disposició dels estats membres per ajudar-los a refer-se econòmicament arran de l’embat que han suposat les restriccions comercials per pal.liar els efectes de la pandèmia del COVID-19.

En una primera etapa, del 2021-2023, l’Estat Espanyol té previst administrar entorn d’uns 50.000M€. Molts municipis s’han preparat definint els seus projectes més ambiciosos, amb la intenció que provoquin canvis estructurals i permetin millorar el funcionament de la ciutat, fent-la més justa socialment i econòmica, més sostenible, més verda, més eficient energèticament i més innovadora.

L’acte es va gravar en un plató del Parc Audiovisual de Catalunya i fou presentat per l’alcalde Jordi Ballart i conduït per la periodista Rosa Talamàs.

Foren uns 40 projectes, del mateix consistori i d’altres entitats que citem per ordre d’intervenció: CECOT, Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, Consorci Sanitari, ESEIAAT UPC, Mútua de Terrassa, Leitat, Avan, PRODIS, Som mobilitat, Càritas Diocesana de Terrassa, Eina Cooperativa i Consell Comarcal del Vallès Occ.

L’import pressupostat del total dels projectes ascendeix aproximadament a uns 900M€.

Per a més informació adjuntem l’enllaç a la llista de projectes i llur resum

Gravació de l’acte:

Llista dels 40 projectes:

Clausura del projecte europeu VALUES

El projecte VALUES 2019-2021, finançat per la UE i liderat per la xarxa de grans ciutats europees EUROCITIES va clausurar el passat 22 d’abril amb una darrera trobada virtual. Terrassa, com a integrant del grup B, hi va ser.

El programa pretén potenciar les activitats de voluntariat per ajudar a la integració social, urbana i europea dels migrants i permet a les ciutats participants d’intercanviar coneixements, experiència i bones pràctiques sobre com implementar accions locals de la millor manera possible.

L’edició 2019-2021 va comptar amb 4 grups compostos 4 ciutats cada un. Terrassa va fer pinya amb Oostende (Flandes- Bèlgica), Sheffield (Anglaterra – UK) i Zurich (Suïssa).

De la posada en comú dels resultats dels 4 clústers se’n poden extreure grans experiències i les podeu trobar totes recopilades en aquesta web creada especialment per a tal fi.

Enllaç a les diverses accions

Quedem-nos amb un concepte clarivident i potent: “get volunteers to do what they want, not just what they can” –fem que els voluntaris facin allò que els atregui i no només allò que poden o saben fer.

Fira Terrassa Tria Futur

El passat 22 de març es va inaugurar la 2a edició de la fira d’orientació formativa i professional de Terrassa, que es va fer de manera virtual. A la fira s’hi van presentar:

  • 120 estands de centres educatius, entitats formatives, universitats, entitats, empreses, serveis municipals i administracions públiques
  • 232 Píndoles Informatives (vídeos de curta durada sobre formacions diverses)
  • 47 xerrades, enregistrades o en directe per a joves, famílies, ciutadania, persones a la recerca de feina, professionals de l’educació i l’ocupació
  • 60 exhibicions (vídeos d’experiències personals en les formacions i pràctiques) i
  • punts d’orientació personalitzada en diferents àmbits

El Servei de Relacions Internacionals hi va participar amb dues xerrades registrades en col.laboració amb la Cambra de Comerç de Terrassa : (la xerrada: “Erasmus per a persones emprenadores”) i Joaquim Millan d’Eurolocal, amb la xerrada “Com ser actius a l’espai comú d’Europa”.

La Vibria també hi va participar amb una ponència sobre mobilitat internacional.

Terrassa es presenta al Repte dels Alcaldes

La fundació filantròpica Bloomberg convoca anualment totes les ciutats amb una població superior a 100.000 habitants a la iniciativa anomenada El Repte Global dels Alcaldes.

Foto de: https://bloombergcities.jhu.edu/mayors-challenge

Enguany, el Repte vol trobar 50 innovacions urbanes que es vagin imaginar o llançar arran de la pandèmia COVID-19. Els projectes poden ser en fase d’implementació però han de tenir un potencial d’impacte significatiu i la capacitat de poder-se replicar a d’altres ciutats.

Terrassa s’ha volgut presentar en aquesta edició del 2021 amb un projecte de resiliència, per ajudar les persones grans que viuen soles, les que tenen transtorns cognitius o que formen part de col.lectius amenaçats a guanyar mobilitat autònoma dins la ciutat. La idea: contruir un servei de suport a aquests col·lectius basat en “wearables” de fàcil utilització (actualment hi ha moltes apps, però de vegades no són fàcils de fer servir per part d’algunes persones). La tecnologia es basa en xarxes d’Internet de les Coses (IoT).

Les 50 ciutats seleccionades tindran accés a experts en innovació, que les ajudaran a millorar llur idea. De totes elles, 15 tindran l’honor de rebre el gran premi d’1 milió de dòlars cadascuna per començar a implementar el seu projecte innovador.

Michael Bloomberg (1942) és un home de negocis, polític, filantrop i autor nord-americà, cofundador de Bloomberg L.P. Fou alcalde de la ciutat de Nova York del 2002 al 2013 i és un ferm convençut el poder innovador dels governs locals. La Bloomberg Cities Network és un punt de trobada pels innovadors dels governs locals on aprendre els uns dels altres i accedir a recursos i suport d’avantguarda.

Exposició sobre els ODS a Terrassa

Sindicalistes Solidaris, el nom amb el qual es dóna a conèixer públicament la Fundació Comaposada, és una fundació sense afany de lucre, creada per la UGT de Catalunya el 1988, amb l’objectiu d’acompanyar processos de desenvolupament de sindicats al Sud, en particular a Centreamèrica, Àrea Mediterrània i Regió Andina.

Aquest mes de febrer, exposaran la mostra ODS, REPTES COMPARTITS sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Això és a la planta baixa del Vapor Universitari, carrrer Colom, 114.

Els objectius de sostenibilitat, reconeguts i signats per la pràctica totalitat dels països, són el reconeixement que l’actual manera de produir i consumir està gastant uns recursos dels quals quedaran privades les properes generacions. Conscients d’aquest fet, les ciutats, regions i països s’han proposat uns objectius de sostenibilitat que passen per reduir emissions de gas d’efecte hivernacle, l’economia circular (reduir residus i reutilitzar-los), tenir cura del mediambient i la biodiversitat, eliminar les desigualtats socials, de gènere, d’edat, eliminar la fam i la pobresa.

Com diu l’exposició, la sostenibilitat és cosa de tots, la suma de les accions individuals faran el canvi efectiu.

L’exposició compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.