Drets Socials construirà dues residències públiques de gent gran a Terrassa i Sabadell

El Departament de Drets Socials construirà dues residències i dos centres de dia de titularitat pública a Terrassa i a Sabadell. Les dues noves residències tindran 90 places cada una, a més de 20 places per cada centre de dia, en total, 180 places residencials i 40 d’atenció diürna dirigida a persones grans del Vallès Occidental. Les dues residències es construiran en terrenys cedits pels municipis i comptaran amb finançament dels fons Next Generation.

L’espai de les dues residències es dividirà en unitats de convivència d’entre 16 i 20 persones, que disposaran d’espais independents (un mínim del 70% dels dormitoris seran individuals) per preservar el dret de la persona a la privacitat i intimitat, així com afavorir la reducció de patògens.

Cada mòdul disposarà d’espais comuns (cuina-office, menjador, sala d’estar i sortida a espais exteriors) que promoguin la interacció social, facilitin les trobades i la comunicació entre persones, a més de fomentar la vida autònoma amb tasques quotidianes (cuinar, posar la rentadora, planxar…) que permetin a les persones residents mantenir certes rutines.

També tindran espais d’atenció especialitzada com sales d’estimulació dels sentits, espais de fisioteràpia i altres sales polivalents que es puguin segmentar per donar diferents usos segons les necessitats, i espais exteriors com elements socialitzadors i terapèutics, amb racons per diferents usos que afavoreixin la vida activa i saludable i fomentin la independència.

Participació a la Fira Terrassa Tria Futur

El passat 9 i 10 de març va tenir lloc, al Recinte Firal de la ciutat de Terrassa, la fira d'orientació "Terrassa Tria Futur". El Servei de Relacions Europees i Internacionals hi va participar mitjançant l'organització de dues xerrades destinades a orientar els joves estudiants, en l'àmbit laboral, dins del marc de la Unió Europea i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Durant el matí de la jornada del dia 9, el servei va disposar d'un estant en el qual dues representants de la xarxa EURES a Catalunya van assessorar als assistents sobre les oportunitats de treballar a Europa, els beneficis que ofereix la Unió Europea, mecanismes de selecció d'ofertes de treball a través d'EURES Barcelona etc... A l'estant, els estudiants podien realitzar consultes personalitzades sobre dubtes relacionats amb el seu futur laboral a l'estranger. A les 11:00 h del matí, Cristina Íñiguez d'EURES Barcelona va fer una xerrada, amb més de 60 assistents, en la que va introduir la xarxa EURES i l'elaboració del currículum en format EUROPASS.
Tammateix, durant la jornada del dia 10, Abel Gálvez, assessor Tècnic Docent al Centre de Recursos Pedagògics de Terrassa, va fer una xerrada al migdia sobre la introducció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i la seva relació amb les noves professions, per tal de conscienciar als joves assistents sobre la importància de l'Agenda 2030, amb el repartiment de material divulgatiu als assitents.

Participació a una jornada sobre Agenda 2030 a Toledo

El passat 30 de gener va tenir lloc, a la ciutat de Toledo, la Jornada "El món de les ciutats i l'aplicació dels ODS de l'Agenda 2030", que va tenir una assistència d'uns 200 participants, entre ells, del Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa. Els assistents, especialment alcaldes i alcaldesses de tot l'Estat, estan compromesos/es amb la implementació dels ODS de l'Agenda 2030 en els marcs estratègics locals.

La jornada va estar centrada en debatre els factors clau per avançar en l'assoliment de l'Agenda 2030 des de l'àmbit local. Un dels factors establerts ha estat la implicació local amb tots els agents del territori per a l’aplicació dels ODS de l’Agenda 2030 amb un objectiu clar: impulsar noves iniciatives municipals alineades amb els ODS des del prisma del comerç, el turisme, la conservació i millora del patrimoni, etc., per tal de contribuir a la generació d’ocupació i aconseguir un desenvolupament sostenible a les ciutats membres de la Xarxa 2030, de la qual Terrassa n´és membre actiu. 

Moment de la jornada

Inauguració de les noves instal·lacions del Centre de Documentació Europea de la UAB

El servei de Relacions Europees i Internacionals va assistir el passat dijous 23 de febrer a la inauguració de les noves instal·lacions del Centre de Documentació Europea, que va tenir lloc a la planta 0 de la Biblioteca de Ciències Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

El Centre de Documentació Europea (CDE) es refereix a l'espai dipositari de les publicacions oficials de la Unió Europea, en el que especialment s'hi emmagatzemen monografies i títols de publicacions periòdiques. Actualment, la Unió Europea (UE) està potenciant la seva llibreria en línia, que es gratuïta i, el CDE assisteix a la UE mitjançant la difusió de les seves novetats electròniques. La jornada d'inauguració es va dividir en dues parts. La primera meitat va consistir en la conferència "La història jurídica única dels territoris autònoms, Groenlàndia i les illes Fèroe, al Regne danès i la seva relació amb la UE", a càrrec d'Ulla Neergaard, professora de la Universitat de Copenhaguen. I la segona meitat es va iniciar amb l'acte institucional al nou Centre de Documentació Europea. 

Nous espais del CDE de la UAB

Participació al projecte europeu TIME4ALL

El servei de Relacions Europees i Internacionals va participar el passat dimarts 21 de febrer en la jornada d’inici del projecte Time4All, que va tenir lloc a la ciutat italiana de Bèrgam. Allà es van reunir els 20 socis d’aquest projecte, provinents d’Espanya, Àustria, França, Alemanya, Bèlgica, Grècia i del país amfitrió, Itàlia.

El projecte Time4All ha estat aprovat recentment per la Comissió Europea i neix amb l’objectiu de promoure la cooperació entre ciutadania, pobles, i ciutats al voltant de les polítiques del temps, per motivar-ne la implementació, i assegurar el reconeixement del dret al temps com un dret de ciutadania. Les polítiques del temps promouen una millor organització del temps per millorar la salut, la igualtat, la productivitat, i la sostenibilitat de la ciutadania, així com incrementar la participació democràtica. Aquest projecte està liderat per la ciutat de Bèrgam i la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI), l’organització internacional que promou el dret al temps.

Foto de grup dels representants socis del projecte

Reunió de la Xarxa BELC (Construïm Europa amb les Autoritats Locals)

El 17 de febrer la Diputació de Barcelona conjuntament amb l'Oficina de la Comissió Europea a Barcelona van organitzar una reunió dels representants de la xarxa BELC amb el Sr. Richard Kuehnel, director responsable de Representacions i Comunicació als Estats Membres de la Direcció General de Comunicació de la Comissió Europea.

Terrassa és membre de la xarxa BELC des del setembre de 2022 amb l'objectiu d'apropar els assumptes relacionats amb la Unió Europea a la ciutadania a través de les seves autoritats locals. En el cas de la nostra ciutat, la representant política escollida va ser la regidora de Relacions Europees i Internacionals, Jennifer Ramírez, qui va assistir a la reunió del 17 de febrer. Altres representants que van assistir a la reunió van ser personal tècnic i electes dels municipis de Barcelona, Rubí, Manresa, Castelldefels i Masquefa, que van opinar sobre el funcionament de la xarxa i van aportar idees per contribuir a promoure la sensibilització ciutadana pel futur d'Europa.

Reunió de representants de la xarxa europea BELC (Construir Europa amb les autoritats locals)

Participació en una jornada sobre cooperació territorial i governs locals, organitzada per la Taula del Tercer Sector

L'Oficina Internacional de la Taula del Tercer Sector va convidar al Servei de Relacions Europees i Internacionals a participar en una jornada sobre cooperació territorial i governs locals el passat 12 de gener, amb l'objectiu d'explorar alguns programes europeus i oportunitats d'enxarxament amb entitats del Tercer Sector.

El servei de Relacions Europees i Internacionals va exposar alguns exemples de col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa amb entitats del Tercer Sector i les oportunitats per als municipis fruit d'aquestes col·laboracions en el marc de les Agendes Globals.

La jornada també va comptar amb la participació de representants de la Diputació de Barcelona, la Diputació de Lleida i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Més informació: La cooperació territorial en els fons europeus: Segona jornada d'enxarxament - Aliances per arribar a Europa (tercersector.cat)

Terrassa Tria Futur 2023

Terrassa Tria Futur és una iniciativa sorgida en l’actual mandat municipal per oferir a la ciutadania, i en especial a l’alumnat de 16 anys o més, un espai d’orientació formativa i professional per ajudar les persones a triar entre les seves opcions de futur.

Després de dues edicions virtuals i una d’híbrida, l’edició d’aquest 2023 serà completament presencial: la Fira Terrassa Tria Futur tindrà lloc al Recinte Firal els dies 9 i 10 de març i la Mostra d’Ensenyament es desenvoluparà del 22 al 30 de març de manera simultània als Centres Cívics Alcalde Morera i President Macià i al Casal Cívic Francisca Redondo.

Des del servei de Relacions Europees i Internacionals hem organitzat dues xerrades. Una sobre Mobilitat laboral a Europa (9 de març a les 11h) i una altra sobre Les noves professions en l'Agenda 2030 (10 de març a les 13h).

Us hi esperem!

Terrassa acollirà el festival vegà més gran d’Europa

L’associació Vegana de Catalunya organitza la quarta edició del festival vegà més gran d’Europa, el Vegan Fest Catalunya, a Terrassa, més concretament, al Parc de Vallparadís.

El festival, que és totalment lliure i gratuït, se celebrarà durant els dies 15, 16 i 17 de setembre de l’any 2023 i, actuarà com un punt de trobada per a totes les persones curioses i compromeses amb el medi ambient, la sostenibilitat i el respecte.

L’objectiu principal d'aquesta iniciativa és conscienciar i donar a conèixer els diversos avantatges de seguir una alimentació “plant-based”, així com d’una vida més sostenible i respectuosa amb tots els éssers vius. No és només un festival, és un esdeveniment responsable i sostenible amb la intenció de conscienciar els participants sobre un món lliure de crueltat animal.

Per a més informació: https://veganfest.cat/es/

2,4 milions d’euros dels fons REACT EU destinats a la millora d’equipaments educatius de la ciutat

Terrassa rebrà 2,4 milions d'euros provinents dels fons europeus REACT EU destinats a la millora d'equipaments educatius. Les inversions s'executaran al llarg de l'any 2023.

Les actuacions s’emmarquen en el Pla director d’infraestructures educatives del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i estan destinades a millorar els centres educatius per fer-los més sostenibles, habitables i saludables, millorant aïllaments per combatre tant les situacions de fred com de calor. A més, a Terrassa es preveu actuar en la retirada de fibrociment d’alguns d’aquests edificis.

Les inversions es realitzaran a l’Institut Escola Pere Viver (604,321,55 €); a l’Institut Can Roca (220.000 €); a l’Escola Enxaneta (354.462,24 €); a l’Escola Lanaspa–Giralt (89.600 €); a l’Escola Marià Galí i Guix (100.800 €); a l’Escola Pau Vila i Dinarès (100.800 €); a l’Escola Salvador Vinyals i Galí (100.800 €); a l’Institut Can Jofresa (560.000 €); i a l’Institut Torre del Palau (343.295,39 €).