20 ANYS DEL PROGRAMA D’INTERCANVI DE XERINGUES (PIX) A TERRASSA

Els programes d’intercanvi de xeringues (PIX) han demostrat eficàcia en reduir els danys associats al consum de drogues entre els usuaris de drogues per via injectada, i constitueixen una acció de gran valor per a la Salut Pública. El PIX consisteix en la dispensació d’un kit amb material per a realitzar una injecció higiènica: una xeringa, una ampolla d’aigua destil·lada i una tovalloleta asèptica. Amb aquests programes s’han evitat moltes infeccions associades al consum de drogues per via injectada.

Terrassa compta amb un PIX des de l’any 1993 i actualment es tracta d’una actuació inclosa al Pla local de drogues. La coordinació es fa conjuntament des de l’associació AIDE (Associació d’Intervenció en Drogodependències Ègara), els serveis sanitaris (Consorci Sanitari, Mútua i oficines de farmàcia) i el servei de Salut i Comunitat de l’Ajuntament.

Instal·lació de la 1ª màquina dispensadora de xeringues d'Espanya a Terrassa (1999)

 Històricament, els inicis del PIX a Terrassa es remunten a l’any 1993, quan a iniciativa d’una entitat local vinculada a l’Associació de Veïns i Veïnes del barri de Sant Llorenç es va presentar una proposta innovadora per donar resposta a una problemàtica comunitària del barri: distribuir xeringues per reduir els danys associats al consum de drogues injectades. Els anys següents es va constituir l’associació AIDE, es va iniciar la col·laboració amb els professionals sanitaris del CAP Terrassa Nord i de les farmàcies, i es va signar un conveni amb l’Ajuntament. L’any 1999 es va instal·lar la primera màquina dispensadora de xeringues a la façana del CAP Terrassa Nord, amb l’objectiu de  diversificar els punts de distribució de xeringues i cobrir l’horari nocturn i de caps de setmana. La ciutat de Terrassa, juntament amb la de Reus, va ser pionera a l’estat en disposar d’una màquina dispensadora de xeringues. Durant els darrers anys s’han distribuït des del PIX a Terrassa una mitjana de 20.000 xeringues a l’any. 

 Actualment el PIX és el principal programa de reducció de danys a la ciutat.  Els centres participants al PIX són 3 dels 7 CAPs de la ciutat (CAP Terrassa Nord, CAP Antoni Creus i CAP Terrassa Sud), el CAS (Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències) i 20 de les 57 oficines de farmàcia de Terrassa. El punt de distribució de xeringues del CAP Terrassa Nord compta amb una persona educadora en horari de matins i a la façana del CAP hi ha una màquina dispensadora. L’any 2012 es van repartir 16.470 kits, el 78% dels quals al CAP Terrassa Nord. El PIX integrat en equipaments sanitaris és un recurs consolidat a Terrassa i des del grup coordinador es proposa millorar la cobertura a la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.