El Projecte TEI o Terrassa Energia Intel·ligent presenta una dimensió molt més gran que el canvi de l’enllumenat de la ciutat, però és cert que és en el punt clau on la ciutadania s’enfronta a un nou repte: una nova visió de la ciutat.

Moltes i molts de vosaltres potser us feu la pregunta del motiu d’aquest projecte. Si es fa memòria, en el Pacte d’Alcaldes sobre el canvi climàtic i energia del 2008, es va establir el compromís de reduir al 2020 el 20% de les emissions dels gasos d’efecte hivernacle de la ciutat. Davant d’aquest gran repte, l’Ajuntament va considerar que havia de donar el primer pas, i al 2015 va començar l’estudi previ del projecte que s’està culminant actualment amb el canvi de més de 28.000 llumeneres, la substitució de més de 9.000 punts de llum interiors als edificis i la instal·lació de 13 plantes de generació d’energia renovable.

El canvi de lluminàries va començar el passat març de 2019 i, segons les previsions, es culminarà a finals de març d’aquest any. Qualsevol que donés una volta pels carrers abans del canvi, podia observar una gran varietat de fanals que han condicionat el tipus de llumeneres a instal·lar : uns de relativament baixos dins dels carrers dels barris, uns alts ubicats a les grans avingudes o dins dels parcs, alguns presenten dos braços a diferents alçades o a la mateixa, fanals ornamentals en monuments… Davant d’aquesta varietat en el parc de llumeneres existent, s’han utilitzat 7 fabricants (Carandini, iGuzzini, Lamp, Novatilu, Philips, Schroeder, i Disano) i, aproximadament, una trentena de models diferents (Axia, Voldue, Sline, Rline…) de llumeneres. Seríeu capaços de trobar tots els models?

Figura 1. Alguns tipus de les llumeneres que podem trobar en els carrers. Font: catàleg dels fabricants publicats en el visor del TEI.

Una pregunta que ens pot sorgir és el Per què hem escollit aquests fabricants i models? La resposta és senzilla. Com qualsevol persona, vam buscar informació dels fabricants, quota de mercat, dades empresarials, opinions,… i vam arribar a la conclusió que aquests fabricants eren els més importants i els que podien oferir la versatilitat i qualitat que la nostra ciutat requeria. En relació amb els models de llumeneres utilitzats, són sense cap dubte, els que millor s’ajusten al model original que es va escollir en funció de les característiques del carrer.

Els avantatges de la implementació de les llumeneres amb tecnologia LED són:

  1. Estalvi energètic
  2. Reducció dels costos econòmics
  3. Modernització del sistema de control de l’enllumenat
  4. Reducció d’emissions de CO2
  5. Projectes d’il·luminació de les façanes dels edificis municipals i monuments
  6. Millora de l’Índex de reproducció cromàtica (IRC) la qual permet una millor percepció dels colors dels objectes

Per saber com va el procés del canvi de llumeneres, podeu accedir al visor TEI.


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà.