La renovació dels fanals de Terrassa ja es nota als carrers i a les places de tota la ciutat, i el que és més visible és el canvi de tipus de llum, que ha passat de tenir un to groc o ataronjat a un de més blanc. Però més enllà d’un component estètic, què implica aquest canvi?

Podem explicar-ho a través d’un valor que anomenem IRC. L’índex de reproducció cromàtica (IRC), o color rending index (CRI) en anglès, és un valor numèric que es calcula comparant l’aparença d’una mostra de colors determinada sota la llum, en aquest cas del LED, amb l’aparença que tindria sota la llum natural del Sol o una llum estandarditzada de referència. Aquest índex ens permet avaluar de forma quantitativa la qualitat d’una font de llum i comparar-la amb altres; tenint en compte que, com més alt sigui el valor de l’índex, més semblants a la llum del sol serà la font de llum analitzada i, per tant, la tonalitat dels colors que es mostrin.


Figura 1. Percepció de la tonalitat dels colors per IRC 60, 80 i 90. Font: My Led Lighting Guide (https://www.myledlightingguide.com/blog-color-rendering-index-cri).

Fins ara, l’enllumenat públic funcionava amb làmpades de vapor de mercuri o de vapor de sodi d’alta pressió. Ambdues tecnologies les teníem presents en la nostra ciutat i produeixen un elevat rendiment lumínic, ja que les radiacions que emetien les làmpades es concentren en la zona de l’espectre visible on la percepció visual era màxima. Per exemple, en el cas de les làmpades de vapor de sodi, aquesta zona pertany al color groc i és la tonalitat característica d’aquesta lluminària.

Figura 2. Cruïlla del Carrer de la Igualtat i Carrer del Prior Tàpia. El color taronja són làmpades de sodi mentre que el color blanquinós o groc clar pertany a làmpades de LED.

El tipus de lluminària que teníem abans presentava certs inconvenients, com per exemple:

  1. Tot i que l’agudesa visual era elevada, l’IRC era molt baix.
  2. Les tonalitats ataronjades o grogues dificultaven distingir els colors reals dels objectes.
  3. Presentaven un elevat cost econòmic, ja que consumien molts watts de potència.
  4. Generaven més il·luminació difusa.

La tendència actual de les ciutats és apostar per l’ús de les làmpades de LED. Els avantatges de la nova lluminària són molt diversos, però els principals són:

  • Les llumeneres tenen un baix consum energètic i, per tant, hi ha un estalvi econòmic.
  • Focalitzen la zona que es vol il·luminar i disminueix la contaminació lumínica (la qual era deguda a la il·luminació difusa).
  • El valor de l’IRC és elevat i, per tant, podem observar els colors més nítids.
  • Augmenta la vida útil de la lluminària (la vida mitjana d’un LED és entre 30.000 i 100.000 hores mentre que la làmpada de sodi està entre 12.000 i 20.000 hores) reduint els residus i els costos de manteniment.

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *