La nova lluminària que s’ha instal·lat a la nostra ciutat està formada per tecnologia LED, però… què vol dir aquesta tecnologia i quins beneficis ens pot aportar a la nostra salut?

Qualsevol font de llum, ja sigui natural o artificial, pot afectar la nostra salut de diferents maneres, ja sigui: 1)per la seva intensitat (augmentant la temperatura de l’ull o enlluernant); 2)pel parpelleig (anomenat també efecte estroboscopi) o 3)per l’espectre de llum que té. Poc a poc, anirem desgranant aquests factors i els enllaçarem amb la tecnologia LED.

El primer dels factors que parlarem és sobre la Intensitat. Cal diferenciar el que és LED d’il·luminació i LED làser; el que tenim instal·lat a la nostra ciutat són LEDs d’il·luminació i, per tant, no produeixen cap tipus d’escalfament dels ulls, a diferència dels LEDs làser que sí, i que poden arribar a ser perillosos. Els enlluernaments es poden donar quan la intensitat de la llum és elevada i arriba directament als nostres ulls. Els tipus de lluminària de la ciutat té una posició vertical i, la llum és enfocada cap al terra, per tant, si no mirem directament a la font de llum, és petit el perill de ser enlluernat.

El Parpelleig de la llum o efecte estroboscopi és present, encara que no es percebi, en quasi totes les fonts artificials de llum. Els LEDs que s’han instal·lat tenen una freqüència de parpelleig superior als 200Hz i, per tant, l’afectació fisiològica que pot tindre en el nostre cos (com per exemple mal de cap, malestar, alteracions de visió,…) és redueix dràsticament.

Farem especial menció a com ens pot afectar l’Espectre de llum. El bioritme de la majoria dels animals està relacionat amb l’exposició a la llum del Sol (dia/nit) i nosaltres no som una excepció. L’espectre de llum que emet el Sol varia al llarg del dia i notem els seus efectes en la nostra activitat, generalment tenim més energia al matí i, a mesura que s’aproxima la nit, la nostra energia va disminuint. El cervell associa major activitat fisiològica quan hi ha llum i  a la nit, inhibeix aquestes funcions arribant al mínim entre les 3:00 i les 6:00h. Però, com detecta l’organisme la llum?

Encara que estiguem adormits, la llum és captada per unes cèl·lules que es troben sota la retina i dirigeixen la informació al nucli del Sistema Nerviós Central (també anomenat nucli supraquiasmàtic), el qual regula el rellotge intern de la son/despertar. Aquest dona l’ordre al cos de començar a secretar determinades substàncies que controlen els ritmes del cos: per exemple, quan es fa fosc, dona l’ordre al cervell perquè secretar melatonina, l’hormona que genera el nostre cos i que afecta la son. Aquestes cèl·lules són molt sensibles a la longitud d’ona de color blau, present de forma natural al cel blau, però també en les pantalles LCD, les dels smartphones, ordinadors, tablets, llums LED i algunes bombetes. Degut a aquest efecte, una breu exposició a aquest tipus de llum durant la nit pot enganyar el nostre cos i fent que es comporti l’organisme com si fos de dia. Però, com podem saber si la llum que utilitzen els dispositius tenen el color blau? Això es pot saber mitjançant la temperatura del color.

Quan anem a la botiga, davant dels prestatges interminables amb diferents tipus de bombetes LED, podem observar que no hi ha cap tipus d’especificació sobre quin mètode utilitzen els fabricants per generar la llum. Normalment, poden ser mitjançant 1)tres LED de colors diferents (generalment vermell, blau i verd), 2)mitjançant un LED blau i un fòsfor groc donant un color blanc càlid, 3)mitjançant un LED blau i un altre fòsfor (donant un color blanc fred) o 4)mitjançant un LED ultraviolat i tres fòsfors. Això seria interessant de saber, perquè els mètodes 2 i 3 són més econòmics, però generen una important component blava mentre que els mètodes 1 i 4 són relativament més cars que els anteriors, però generen poca component blava ja que es controla de forma independent, i aquesta seria l’opció que ens interessaria escollir, ja que afectaria menys el nostre bioritme.

En canvi, observem que les bombetes es classifiquen segons la Temperatura del color. Què és i quina informació ens aporta? La temperatura del color és una mesura numèrica en graus kelvin (ºk) que serveix per descriure la tonalitat de llum d’una determinada font lumínica i permet fer una comparació entre els diferents tipus de LED que hi ha al mercat. Hi ha tres tipus de tonalitats lumíniques segons la temperatura del color (Fig. 1):

  • Càlides (temperatura de color entre els 2.800 i 3.500ºK). Les tonalitats de color són properes a la longitud d’ona del color vermell (semblant a la llum que produïen les bombetes incandescents) i proporcionen una calidesa ambiental.
  • Neutres (temperatura de color entre els 3.800 i 4.500ºK). És la llum més natural. S’utilitzen per embellir els colors i produir un efecte natural.
  • Fredes (temperatura de color per sobre els 5.000ºK). Equivalen a la llum d’un dia amb molt sol o ennuvolat, per tant la longitud d’ona que emeten és propera al color blau, i proporcionen un ambient estimulant del bioritme dels animals.

Figura 1. Classificació del tipus de llum que emeten els LEDs en funció de la temperatura del color. També es pot realitzar una comparació amb els diferents tipus de llum que coneixem i estem habitualment en contacte. Font: Imatge modificada de B·LED Barcelona Led.

Una vegada introduït el concepte de temperatura del color, podem preguntar-nos què tenim a la nostra ciutat? Doncs bé, la lluminària que s’ha instal·lat dins de la ciutat presenta una tonalitat neutra ja que la temperatura del color dels LEDs és de 3.000ºK, mentre que la lluminària de les urbanitzacions que es troben en zones boscoses com Can Palet de Vista Alegre i Les Martines, entre d’altres, poden tenir una tonalitat càlida amb una temperatura del color de les bombetes entre 1.200 i 2.400ºK. Per què hi ha aquesta diferència de temperatura de les bombetes entre la ciutat i les urbanitzacions? Si observem el mapa de Terrassa, aquestes zones es troben just en contacte directe amb l’Anella Verda (Fig. 2) el qual és el territori d’entorn natural i rural, amb boscos, camps i torrents que envolta la ciutat de Terrassa.

Figura 2. Territori que compren l’Anella Verda de Terrassa. Font: Imatge extreta de la Guia de l’Anella Verda de Terrassa que es pot descarregar a la web de l’Anella Verda.

Al inici d’aquest article hem comentat que els bioritmes de tots els animals, inclosos nosaltres, està relacionat amb el Sol. Al il·luminar els carrers de les urbanitzacions que estan en contacte amb zones boscoses mitjançant bombetes càlides, disminuïm els trastorns que podem causar a la vida salvatge, com per exemple les relacions depredador-presa, migracions, alteració dels ritmes circadiaris (lligats a l’exposició de la llum i, per tant a l’alternança entre el dia i la nit) de la fauna, cicles biològics (reproducció)…

Hem de ser conscients que cal gestionar de manera correcte i eficient el tipus de bombeta LED a utilitzar per minimitzar l’impacte que podem ocasionar, amb les nostres accions i decisions, als altres éssers vius que conviuen amb nosaltres en aquest planeta.


0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *