La resiliència urbana és un concepte de moda, especialment durant la crisi del coronavirus que estem vivint. La preparació de les ciutats davant de situacions crítiques i imprevistes és clau per a intentar minimitzar les conseqüències d’aquestes. Terrassa és una ciutat puntera en la resiliència urbana, i tot i que encara queda molta feina per fer, la reacció durant aquests mesos de crisi complementarà la experiència i servirà per estar més preparats de cara a futurs imprevistos.

Durant el cicle de webinars durant el confinament de la Red Innpulso, l’Albert Marín, responsable del projecte Smart City, va fer una breu presentació del projecte Terrassa Preparada i Resilient, el projecte transversal entre els equips municipals de Tecnologia i de Protecció Civil per a preparar la ciutat davant d’incidents i situacions d’emergència.

La crisi del coronavirus no és la primera gran emergència que pateix la ciutat. Les tristament cèlebres riuades del 1962 o el temporal de vent del 2014 són dos precedents clars de situacions sobrevingudes que han obligat la ciutat a reaccionar.

Hi ha desenes d’altres exemples: des de la pesta negra que va arrasar Siena al segle XIV fins casos més recents, com el blackout del nord-est dels Estats Units i part del Canadà el 2003 o les apagades de Barcelona de l’estiu del 2007. Tots aquests tenen una cosa en comú: que les administracions han posat en marxa polítiques de resiliència urbana per tenir una major preparació davant de les següents situacions crítiques.

Amb això, queda clar que l’important és tenir una preparació per, davant de crisis com la que ens ha tocat viure aquests mesos, intentar evitar un gran impacte, tant per les eines i solucions de què pot disposar la ciutadania fins a una organització municipal amb capacitat per prendre les millors decisions i desenvolupar propostes de millora.

És en tot aquest context que els últims anys s’ha impulsat el projecte Terrassa, Preparada i Resilient, perquè la xarxa de serveis interconnectats i interdependents que integra la ciutat es vegin el menys afectats possible.

Com és evident, tot i que l’impacte que el coronavirus ha agafat tothom per sorpresa, les primeres estructures i, sobretot, el compromís de tota l’organització, ha permès que la resposta municipal fos una mica més àgil.

 

Un projecte en construcció

Les primeres fases del projecte han estat d’estudi inicial, amb uns tallers i un procés participatiu que han permès fer una primera anàlisi de l’estat actual de 28 serveis i de com poden veure’s afectats per diferents situacions, i que han permès identificar 47 projectes de millora, dels quals alguns ja s’estan començant a aplicar.

Una altra de les grans accions ha estat una enquesta, amb una participació de 439 persones, que ha revelat que la majoria de la població ha sentit a parlar de resiliència però no coneix com s’aplica aquest concepte a les ciutats.

Els resultats de l’enquesta, que es poden consultar aquí, han revelat també que els riscos que la ciutadania més tem són les inundacions – com les del 1962 – seguides de la contaminació de l’aire i els incendis forestals, que també han afectat Terrassa i els seus voltants. Per a fer-nos a la idea de l’excepcionalitat de la situació actual, només una persona va considerar les pandèmies com a risc a tenir en compte.

Per altra banda, els sectors més potencialment vulnerables es consideren el sector sanitari, el social, el del medi ambient i el de la mobilitat, mentre que els que es considera que responen millor són, de nou, el sector sanitari i el de les emergències; una resposta que també s’ha demostrat aquest inici de 2020.

Amb tot, queden definits uns objectius: un dels més importants és que cal que la ciutadania entengui com funciona l’administració i sigui part activa d’aquesta resiliència urbana.

Al llarg d’aquest 2020 es treballarà en elaborar i aprovar el pla director de la resiliència urbana, i a partir d’aquí començar a impulsar les mesures que s’hi contemplin, de la mà del projecte d’Edificis Intel·ligents - iEdificis integrar-ho tot plegat en l’estratègia tecnològica de la ciutat.

El coronavirus ha portat un canvi de paradigma al món que no esperàvem. Terrassa ha demostrat que pot estar ben preparada i reaccionar ràpidament a situacions crítiques, i l’experiència d’aquests mesos se sumarà a tota la feina feta fins ara.

En definitiva, d’una situació dura i trista com la que ens ha afectat, n’hem d’extreure la part més positiva per permetre’ns millorar la nostra preparació, i més en un nou escenari on, de ben segur, els ajuntaments i els municipis tindran un paper fonamental en la presa de mesures i en la proximitat amb la ciutadania i la resta d’actors socials.

 

Una de les diapositives utilitzades durant el webinar sobre la "Resiliència urbana, clau del futur de les ciutats" el passat 30 d'Abril de 2020. Per a més informació consuteu la pàgina EVENTOS - Red Innpulso.


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *