A la publicació anterior “Terrassa ciutat intel·ligent i Plataforma Sentilo” vam presentar que és la plataforma Sentilo, els seus objectius i per a què serveix. Però com evoluciona i es millora?

Si recordem una mica, Sentilo és una plataforma de sensors i actuadors de codi obert creada per a gestionar una ciutat intel·ligent (Smart City en anglès) o una xarxa d’Internet de les Coses (IoT) a través de l’explotació de la informació que capten els sensors desplegats per tota la ciutat: és a dir, mitjançant l’explotació de la informació que genera la ciutat.

El programa està en constant evolució i hi ha una forta comunitat implicada, que col·labora en la millora constant i en l’ampliació de les funcionalitats de la plataforma de sensors. L’Ajuntament de Terrassa forma part del Comitè Executiu i de Direcció de la comunitat que dona suport al projecte, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i dues empreses privades: Cellnex i Opertrends (Fig. 1).

Figura 1. Patrocinadors de la plataforma Sentilo. Font: Sentilo Home.

Una de les funcionalitats que hi haurà en la propera versió de Sentilo ha estat proposada per l’Ajuntament de Terrassa. Fins ara, el visor que utilitza la plataforma per mostrar la cartografia de la ciutat prové de Google. Arribats aquí, podem pensar que és una gran idea i que segur que anirà bé, però quin inconvenient té? Doncs que, tot i que fins ara l’ús dels mapes era gratuït, en breus s’haurà de pagar depenent del consum que es faci dels mapes.

La filosofia de la plataforma Sentilo és crear un servei gratuït i de codi obert sense haver de dependre de funcionalitats restrictives de pagament. Per aquest motiu, es canviarà el visor de cartografia actual pel que proporciona OpenStreetMap (també conegut com OSM).

OpenStreetMap és un projecte col·laboratiu a nivell mundial que crea mapes editables, lliures i que es distribueixen amb una llicència oberta de base de dades. En molts països, la informació geogràfica no és lliure degut a que les administracions públiques no la consideren com una infraestructura de la gestió del territori.

Nosaltres, en canvi, considerem que conèixer el territori és fonamental, no només per poder distribuir els serveis de manera eficient, eficaç, sostenible i transparent, sinó per millorar la seva gestió i la qualitat de vida de la ciutadania.

I per això, creiem que la integració de la plataforma Sentilo amb OpenStreetMap ens acostarà, a nosaltres i a qualsevol territori que faci servir Sentilo, a una informació més lliure i oberta.

 

 

Referències bibliogràfiques: 


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà.