Per definició, una ciutat intel·ligent és aquella sostenible econòmicament, socialment i mediambientalment. Un altre plànol que s’hi podria afegir és el de la sostenibilitat cultural perquè, sense dubte, les societats que comparteixen la seva història i la seva memòria són ciutats intel·ligents.

En el marc de la celebració del Dia Mundial dels Arxius s’han donat a conèixer les darreres novetats introduïdes en el visor cartogràfic de l’Ajuntament de Terrassa. El nou e-map, accessible a través de la pàgina web municipal, ha guanyat en simplicitat i adaptabilitat a tot tipus de pantalles, fet que afavoreix la consulta ciutadana dels mapes digitals del consistori.

L’any 2020 el visor va rebre un total de 108.000 visites, el que posa de relleu l’interès que desperta aquesta eina que, ara, amb les novetats introduïdes, és encara més potent, atractiva i engrescadora, atès que té molta més informació i és molt més senzill consultar-la.

Passat i futur es donen la ma a l’Arxiu de Terrassa

La presentació de l’eina ha anat a càrrec del tinent d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert de l'Ajuntament de Terrassa, Isaac Albert; juntament amb el director de l'Arxiu Històric de Terrassa, Joan Soler; i el cap d'Informació Geogràfica, Francesc Pruñanosa.

L’e-map incorpora un espai destinat específicament a consultar la cartografia històrica de la ciutat, que ja està digitalitzada en la seva pràctica totalitat. Es pot accedir a plànols, descarregar-los, visionar imatges aèries i llicències d'obres, geolocalitzades i per ordre cronològic.

Com a novetats més destacades s’han donat a conèixer dues peces històricament molt rellevants: un plànol inèdit de 1820 de les mines de Galí i Busquets, que permet resseguir el seu traçat a sobre d’un mapa actual de la ciutat; i un llibre amb els plànols més antics coneguts fins ara de Terrassa, datats l’any 1858.

El nou visor ha estat desenvolupat per l'equip de Sistemes d'Informació Territorial i Població i Informació Geogràfica de l’Ajuntament de Terrassa, a partir de la informació aportada pel Servei municipal de Gestió Documental, Arxius i Registre, en un treball que han dut a terme de manera conjunta.

Transmissió de la memòria

El treball de digitalització del fons documental de l’Arxiu de Terrassa i la seva posada a disposició del ciutadà evidencien la seva missió com a transmissor de la memòria històrica i col·lectiva i garants de la seva sostenibilitat cultural. Actualment, els arxius són espais oberts i accessibles a la ciutadania i als estudiosos, que promouen que la informació que atresoren sigui compartida i reutilitzada.

Des d’aquest punt de vista, la digitalització ha contribuït definitivament a aquest procés de socialització, com queda de manifest en el nou e-map de Terrassa.


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *