Aquest fòrum de debat ha comptat amb la participació de més de 200 persones

L’Ajuntament de Terrassa vol impulsar la creació d’una xarxa d’intercanvi i lideratge sobre el nou model de Govern Obert que ha protagonitzat avui la jornada “Open Government Day” al Vapor Universitari. Els participants en aquest fòrum de debat han valorat la importància de treballar en xarxa per avançar cap el nou model d’organitzacions accessibles, transparents, obertes i orientades a les persones.

L’Ajuntament de Terrassa ha manifestat la voluntat d’organitzar una nova edició de l’Open Government Day, l’any vinent, per consolidar aquest nou fòrum de debat i participació.

La jornada ha comptat amb l’assistència de més de 200 persones, que han tingut l’oportunitat de conèixer diverses experiències existents en transparència i dades obertes. L’Open Government o Govern Obert és una forma de relació que estableix uns canals de comunicació i de contacte directe entre l’administració i la ciutadania a través de les eines que ofereix Internet.

L’objectiu és que aquest diàleg no es limiti a l’exercici del dret a vot ni als models de participació tradicionals, sinó que un major nombre de ciutadans i ciutadanes s’involucrin en la presa de decisions i s’acostin a les institucions públiques amb el suport de les tecnologies de la comunicació.

La transparència és un dels pilars del model del govern obert i, per això, ha tingut un paper destacat en l’Open Government Day, amb la intervenció de Manuel Villoria, Doctor i catedràtic de Ciència Política i de l’Administració a la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid. Villoria és membre del consell d’administració de Transparència Internacional, una Organització No Governamental (ONG) internacional que no accepta subvencions ni suports d’institucions o organismes públics, ja que es dedica a avaluar les seves activitats. Un altre expert en govern obert, Alberto Cottica, ha explicat la seva experiència en l’establiment, foment i execució comunitats deciutadans que treballen amb el govern per assolir els objectius comuns. Cottica ha escrit un llibre sobre aquesta temàtica, Wikicrazia, editat l’any 2010.

Ciutat capdavantera

L’Open Governtment Day de Terrassa ha nascut amb la voluntat d’esdevenir un fòrum estable de debat que fomenti les relacions col·laboratives entre els diferents agents implicats en l’OpenData. En aquest àmbit, Terrassa està considerada com una de les ciutats punteres de l’Estat espanyol. Una de les iniciatives pioneres és el Portal de Transparència, http://transparencia.terrassa.cat/, que va entrar en funcionament el març passat. Amb aquest portal, els ciutadans poden saber en tot moment què fa l’Ajuntament amb els diners públics, com es gestiona el pressupost, quant cobren els càrrecs electes i moltes altres dades comptables i d’altres aspectes de la gestió municipal.

Aquest 2013, l’Ajuntament de Terrassa també ha posat en marxa el portal Open Data, que posa a disposició de les empreses, entitats i particulars una gran quantitat de dades gestionades per l’Ajuntament de Terrassa. Qualsevol ciutadà o empresa pot analitzar, reutilitzar i redistribuir aquestes dades, generant nous serveis i permetent d’aquesta manera que l’Administració Pública millori en transparència i fomenti la generació de riquesa a través de la gestió intel·ligent dels recursos.

Categories: General

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *