El projecte de Seu Electrònica impulsat per l’Ajuntament de Terrassa em resulta particularment interessant per diversos motius.

Com a ciutadà, m’agrada veure que l’administració aposta per tecnologies lliures utilitzant de manera òptima els recursos públics. Reduint costos però sense renunciar a la qualitat ni a les prestacions. L’ús d’aquestes tecnologies ens permet desplegar plataformes com la de la Seu de manera esglaonada, sense un important cost inicial en  llicències, i el que és encara més important, no ens grava el futur creixement de la plataforma en cas d’èxit de la iniciativa.

També em dóna més garanties respecte a l’ús que es faci de les meves dades personals i la seguretat en general, ja que al disposar del codi font de les aplicacions, podem garantir que es compleix amb drets dels ciutadans com els contemplats a la LOPDCP (qui i cóm s’accedeix a les meves dades i què es fa amb elles), i es pot reduir el temps necessari per solucionar qualsevol incident  ja que no hem d’esperar que un fabricant (als Estat Units posem per cas) tregui una nova versió del seu producte. L’integrador local ho pot fer.

I això em porta al següent punt.  Com a empresari, l’ús de programari lliure dóna un paper rellevant a l’integrador que és qui garanteix en bona part la correcta adaptació de la solució i assumeix la major part del suport. Recordem que aquest és un model en el que paguem principalment pels serveis, més que per llicències de software. Això vol dir que destinem els recursos públics a la indústria local de serveis enlloc de pagar llicències a grans empreses de fora.

Per últim, com arquitecte de sistemes, el projecte de la Seu, de fet l’estratègia de sistemes de l’Ajuntament,de Terrassa, és força interessant per la manera com han aconseguit combinar tecnologies propietàries amb lliures, establint estàndards tecnològics que permetin una millor interoperabilitat entre els diferents components, i evitant desenvolupaments a mida quan es poden integrar solucions de tercers (ja siguin lliures o no). Clar que m’ha d’agradar per força, ja que també és la manera de fer que tenim a openTrends.

Carlos Puga
Director de Tecnologia – Soci

Categories: General

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *