Dimecres 9 d’octubre, nova sessi贸 de la Taula

Col貌mbia i Refugees Welcome, en una nova sessi贸 de la Taula

El proper dimarts 30 d’octubre a les 18 hores a la Masia Freixa (Pl. Freixa i Argem铆, 11) acollir脿 una nova edici贸 de la Taula Local per a les Persones Refugiades,聽un espai d’informaci贸, propostes i reivindicaci贸 al voltant de les situacions que viu aquest col路lectiu. En aquesta ocasi贸, i coincidint amb el cicle “Col貌mbia: el llarg cam铆 cap a la pau”, el protagonisme ser脿 per a聽dues persones colombianes acollides al programa de protecci贸 de defensores del drets humans de l’Ag猫ncia Catalana de Cooperaci贸.

Concretament hi participaran la Katherine Mu帽oz i la Bibiana Lopera, de la Colectiva de Mujeres Refugiadas, Exiliadas y Migradas, una organitzaci贸 internacional en qu猫 participen dones colombianes defensores de Drets Humans que han patit l’impacte de la viol猫ncia sociopol铆tica i econ貌mica, veient for莽ades a sortir del seu territori natal.

En aquesta sessi贸 de la Taula tamb茅 participar脿 l’entitat聽Refugees Welcome que, de la m脿 de la seva coordinadora聽Covadonga Chaverri, explicar脿聽la tasca聽per facilitar l’entesa per acollir persones refugiades mitjan莽ant habitatges compartits.

Cinquena sessi贸 de la Taula

Aquest proper dijous 23 de novembre a les 18 hores tindr脿 lloc a la Masia Freixa (Pl. Freixa i Argem铆, 11) una nova edici贸 de la Taula Local per a les Persones Refugiades. Aquest 茅s un espai聽d’informaci贸, propostes i reivindicaci贸 al voltant de la crisi generada per l’猫xode de refugiats i refugiades a causa de la guerra de S铆ria.

En aquesta ocasi贸 es projectar脿 el curt “At the Syryan border” (2017) del director Jordi Oriola. Precisament el mateix director tamb茅 ens acompanyar脿 per comentar la pel路l铆cula i resoldre els dubtes del p煤blic present.

Tamb茅 hi participaran representants de les dues entitats que gestionen l’acollida de persones refugiades a la ciutat, Creu Roja i Apip-Acam, que explicaran com s’est脿 desenvolupant la seva tasca.

Voluntariat amb les persones refugiades

En el decurs de la darrera sessi贸 de la Taula Local per a les Persones Refugiades, Creu Roja i Apip-Acam, les entitats que estan gestionant l’acollida a Terrassa, van donar a con猫ixer les tasques que podria desenvolupar el voluntariat a la nostra ciutat.

Aquest 茅s un aspecte for莽a important ja que fins ara no s’havia definit el rol que podrien tenir les persones que han manifestat la seva voluntat de col路laborar amb el col路lectiu refugiat. Ara, quan Apip-Acam ja t茅聽a Terrassa 31 persones refugiades i quan de la m脿 de Creu Roja arribar脿 aviat un altre grup de 16, ja se saben les necessitats que calen cobrir amb el voluntariat terrassenc.

Aix铆, Creu Roja en primer lloc va obrir la porta a treballar amb entitats en base als temes espec铆fics que treballi cada una d’elles. Pel que fa a l’oferta de voluntariat per a persones individuals, aquestes serien les tem脿tiques on podria donar-se un cop de m脿:

 1. Mitjan莽ant la recerca d’habitatge o d’ocupaci贸 per a les persones nouvingudes聽o fer difusi贸 d’aquestes necessitats.
 2. Mitjan莽ant el Programa Catal脿 de Refugi de la Generalitat, Creu Roja pot acollir a les persones que han fet la formaci贸 de mentors.
 3. Mitjan莽ant la llista d’acci贸 de llocs de voluntariat, vinculada al projecte de voluntariat de Creu Roja, segons el quadre seg眉ent:

Per la seva banda Apip-Acam ofereix:

 1. Mitjan莽ant la recerca d’habitatge o d’ocupaci贸 per a les persones nouvingudes聽o fer difusi贸 d’aquestes necessitats.
 2. Mitjan莽ant els seg眉ents 脿mbits de voluntariat: llengua, refor莽 escolar a infants聽i joves, acompanyament a gestions i acompanyament cultural.

En el cas de voler participar en qualsevol d’aquests聽脿mbits d’alguna de les dues entitats, les persones interessades poden posar-se en contacte amb la Taula Local a trav茅s del correu [email protected]

Quarta sessi贸 de la Taula

Dimecres 31 de maig a les 18 hores es celebrar脿 la quarta sessi贸 de la Taula Local per a les Persones Refugiades. L’acte tindr脿 lloc a la Sala d’Actes de la Masia Freixa (Pl. Freixa i Argem铆, 11) i 茅s obert al p煤blic.

L’objectiu principal d’aquesta nova sessi贸 茅s respondre a la demanda de la ciutadania en la q眉esti贸 de donar un cop de m脿 amb les persones refugiades que han arribat i arribaran a la nostra ciutat. Per aix貌 es comptar脿 amb la pres猫ncia de representants de les dues entitats que estan a Terrassa gestionant l’acollida: Creu Roja i Apip Acam.聽A m茅s, aquestes entitats explicaran quina 茅s la tasca que estan fent amb aquestes persones i els plans de futur.

La sessi贸 tamb茅 servir脿 per proposar comissions de treball en alguns 脿mbits espec铆fics per poder treballar amb aquestes persones nouvingudes, aix铆 com per qu猫 la regidora de Solidaritat i Cooperaci贸, Maruja Rambla, expliqui la participaci贸 de la nostra ciutat en la trobada realitzada al L铆ban amb l’objectiu d’establir lla莽os de cooperaci贸.

L’exposici贸 “Refugiats” volta per la ciutat

Des del mes de mar莽 i fins al mes de novembre l’exposici贸 “Refugiats” recorrer脿 diversos equipaments municipals de la ciutat. Aquesta mostra vol聽desmentir amb dades contrastades聽els missatges xen貌fobs i rumors que s’escampen sobre la crisi de les persones refugiades. L鈥檃cci贸 complementa la tasca de sensibilitzaci贸 que l鈥橝juntament est脿 duent a terme des del moment en qu猫 va esclatar aquesta crisi.

El calendari i els llocs on es podr脿 visitar s贸n els seg眉ents:

 • Centre C铆vic Montserrat Roig (Av. Barcelona, 180): del 3 al 17 de mar莽
 • Centre C铆vic Maria Aur猫lia Capmany (Av. 脌ngel Sallent, 55): del 17 al 31 de mar莽
 • Centre C铆vic聽Avel路l铆 Estrenjer (Pla莽a de la Cultura, 5): del 21 d’abril al 5 de maig
 • Centre C铆vic President Maci脿 (Rambla Francesc Maci脿, 189): del 5 al 18 de maig
 • Biblioteca del Districte 2 (San Cosme, 157): Del 18 de maig al 2 de juny
 • Biblioteca del Districte 5 (Jocs Ol铆mpics, 7): Del 2 al 16 de juny
 • Biblioteca del Districte 6 (Rambla Francesc Maci脿, 193): Del 16 al 30 de juny
 • Biblioteca del Districte 4 (Infant Mart铆, 183): Del 12 al 29 de setembre
 • Biblioteca Central de Terrassa (Passeig de les lletres, 1): Del 2 al 14 d’octubre
 • Biblioteca del Districte 3 (Germ脿 Joaquim, 66): Del 17 al 31 d’octubre

Tercera sessi贸 de la Taula

Gaireb茅 una cinquantena de persones va participar en la tercera sessi贸 de la Taula Local per a les Persones Refugiades, que es va celebrar el 20 de febrer a la Masia Freixa. En aquesta ocasi贸 les intervencions van anar a c脿rrec d’Oscar Barbero de Creu Roja, que va explicar com es troba el dispositiu d’acollida a Catalunya, de Maxi Perinetti de Proactiva Open Arms, que tot just arribava d’una missi贸 al mar Mediterrani i va poder transmetre la seva experi猫ncia, i de Vicen莽 Boncompte d’Obrim Fronteres que va compartir amb la gent les idees que t茅 la seva entitat per treballar en favor de les persones refugiades i dels immigrants en general.

En el torn d’intervencions va quedar molt clar que la ciutadania t茅 ganes de col路laborar amb l’acollida i va demanar les opcions per fer voluntariat a la ciutat. En aquest sentit, es va indicar que actualment la manera m茅s efectiva de fer-ho 茅s a trav茅s de Creu Roja, que t茅 en marxa diversos programes.

Terrassa vol acollir

La regidora de Solidaritat i Cooperaci贸 Internacional Maruja Rambla va ser la representant de l’Ajuntament a l’acte de suport del m贸n local a la campanya de Casa Nostra Casa Vostra. La trobada, organitzada pel Fons Catal脿 de Cooperaci贸 al Desenvolupament i la Federaci贸 de Municipis de Catalunya, va aplegar representants de les ciutats m茅s importants de Catalunya i va voler donar m茅s ress貌 a la jornada del 18 de febrer, on la ciutadania estava cridada a manifestar-se en favor de l’acollida de persones refugiades.