Els ODS a 100 ciutats espanyoles. Informe bianual 2020.

La Xarxa Espanyola pel Desenvolupament Sostenible (REDS) va presentar el seu informe bianual sobre el grau d’assoliment dels Objetius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en una centena de municipis d’ España.

És la segona edició de l’informe que mesura el rendiment dels ODS a nivell urbà. A sobre, al peu de foto, hi trobareu l’enllaç a l’informe.

Terrassa, ciutat convidada a participar en un seminari internacional en polítiques culturals

Durant els dies 24, 25 i 26 de novembre de 2020, la Comissió de Cultura de la xarxa CGLU (Ciutats i Governs Locals Units) va organitzar un Seminari Virtual d’aprenentatge a Esch-sur-Alzette (Luxemburg), amb l’objectiu de promoure les seves accions i polítiques culturals a altres ciutats de la xarxa. Aquestes ciutats han format part, en els darrers 3 anys, d’un programa de Ciutats Pilot de l’Agenda 21 de la Cultura i han participat en un procés d’aprenentatge, de construcció de capacitats i d’intercanvi de coneixements entre els participants.

Una representant del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa va intervenir amb una presentació sobre la gestió de la crisi provocada pel COVID 19, en la qual va explicar totes les accions i mesures que s’han pres des del Servei de Cultura per fer front a la pandèmia: suport econòmic, suport telemàtic i creació de línies de difusió i ajuts pel sector associatiu i professional (com ara els ajuts CREA). També la campanya “Fem estiu”, amb gairebé 200 activitats culturals programades per a reactivar el sector.

El seminari va incloure més de 40 participants entre els quals hi havia representants i agents culturals de la ciutat d’Esch-sur-Alzette i d’altres ciutats com Abitibi-Temiscamingue (Quebec), Baie-Mahault (Guadalupe), Barcelona, Elefsina (Grècia), Gabrovo (Bulgària), Galway (Irlanda), Esmirna (Turquia), Leeds (Regne Unit), Malmö (Suècia), Swansea (Regne Unit) i Terrassa, així com experts de l’Agenda 21 de la Cultura.

Terrassa participa en una reunió de coordinació del projecte europeu BRIDGE

El dia 25 de novembre, els representants municipals del Servei de Policia i del Servei de Relacions Internacionals van participar en una reunió de coordinació del projecte europeu BRIDGE. Aquest projecte té per objectiu sensibilitzar els actors locals i enfortir la seva capacitat per reduir la vulnerabilitat individual i col•lectiva a la radicalització i, al mateix temps, mitigar el fenomen de la polarització.

Terrassa participa en aquest projecte en tàndem amb la Generalitat de Catalunya (Mossos d’Esquadre) i van intervenir amb una presentació sobre el projecte pilot que s’ha dissenyat i que es desenvoluparà en els propers mesos.

El projecte el lidera l’EFUS-European Forum for Urban Security (Fòrum Europeu per la Seguretat Urbana). Altres socis d’aquest projecte que també van estar presents són  Igoumenitsa (Grècia), Brussel·les (Bèlgica), Vaulx-en-Velin (França), Rotterdam (Holanda), Leuven (Bèlgica), Genk (Bèlgica), Düsseldorf i Suttgart (Alemanya).

El projecte, que compta amb un pressupost total de 700.000 euros es va iniciar el gener de 2019 i finalitzarà el 31 de juliol de 2021.

Conferència anual d’Eurocities

Els dies 4 i 5 de novembre es va celebrar virtualment la conferència anual de la xarxa de grans ciutats i zones metropolitanes d’Europa EUROCITIES.

Què van demanar les ciutats a la Comissió i quina va ser la resposta? Pel que fa al Mecanisme de Recuperació i Resilència (que canalitzarà els 750.000 M d’euros afegits al Marc de Finançament pluriannual en reposta a la COVID-19) com hi podran accedir les ciutats ?

Podeu visualitzar les jornades en aquest enllaç.

Nou president d’Eurocities

L’alcalde de Florència, Dario Nardella, presidirà els propers 2 anys la xarxa de grans ciutats europees EUROCITIES, succeeïnt així l’alcaldessa d’Estocolm, Anna König Jerlmyr. El batlle de Leipzig, Burkhard Jung, l’acompanyarà a la vicepresidència.


Nardella, elegit per delegats de més de 100 ciutats el passat 5 de novembre, va exposar el seu objectiu d’aconseguir un paper més fort de les ciutats a la UE i exigir ​​que aquestes tinguin accés directe al finançament europeu. També forma part del seu projecte, la implementació d’iniciatives europees com el Green Deal, l’impuls de la cultura i la cohesió social.


Durant la conferència annual d’Eurocities també s’elegiren els membres del Comitè Executiu, principal òrgan de decisió de l’organització, representat per polítics de 12 ciutats.

Els nous membres, que reberen un mandat de tres anys cadascun, foren les ciutats de Braga i Oslo, mentre que Florència i Rotterdam foren reelegides.

Les altres ciutats membres del Comitè Executiu d’Eurocities són Barcelona, ​​Gant, Leipzig, Ljubljana, Nantes, Estocolm, Viena i Varsòvia.


Pel que fa als nous presidents elegits dels fòrums polítics de la xarxa són: Cultura, Annekatrin Klepsch de Dresden; Economia, Pia Pakarinen d’Hèlsinki; Medi Ambient, Filipe Araújo de Porto; Knowledge Affairs, Laia Bonet de Barcelona; Mobilitat, Jean-Claude Dardelet de Tolosa; Afers Socials, Maarten van Ooijen, d’Utrecht.

L’acord de la Ciutat Verda

El dijous 22 d’octubre, representants d’autoritats locals, regionals, nacionals i europees es van reunir amb ONGs, empreses i ciutadans per llançar l’Acord de la Ciutat Verda.

Una de les esperances d’aquest Acord és que accelerari la transició d’Europa cap a la sostenibilitat, que diferents nivells de govern treballin junts i que més ciutadans prenguin mesures mediambientals.

L’acord vol donar suport a les ciutats que el subscriguin i estiguin disposades a avançar cap als següents 5 objectius per al 2030:

  • Millora significativa de la qualitat de l’aire
  • Millora de la qualitat de les masses d’aigua i l’eficiència en l’ús de l’aigua
  • Millora de la biodiversitat urbana i augment de l’extensió i la qualitat de les zones verdes a les ciutats
  • Millora de la gestió dels residus municipals domèstics, reducció en la generació de residus i un augment de la reutilització, la reparació i el reciclatge
  • Una reducció important de la contaminació acústica

En cadascun d’aquests àmbits, les ciutats definiran una sèrie d’accions, com ara fer més atractiu el transport públic; posar solució als micro contaminants i els plàstics de les masses d’aigua; ampliar les zones verdes urbanes o millorar-ne la qualitat; reduir el consum de plàstics d’un sol ús; identificar i protegir les zones tranquil·les dels augments de soroll.

Els representants polítics de les ciutats que s’hi vulguin comprometre tenen a disposició un document de compromís, després es determinaran els nivells de referència i els objectius locals per al 2030, que se supervisaran durant els propers anys.

Les ciutats participants tindran accés a un servei d’assistència en línia i oportunitats per intercanviar coneixements, experiència i bones pràctiques entre elles, per exemple mitjançant tallers i visites d’aprenentatge entre iguals.

Es pot descarregar el compromís polític aquí.

Més informació a la pàgina web de l’Acord Ciutat Verda.

Per posar-s’hi en contacte: contact@greencityaccord.eu

Creativitat Preventiva, 26 i 28 d’octubre. 1a trobada virtual d’artistes

La xarxa de Ciutats Creatives UNESCO d’Espanya han organitzat la 1a trobada virtual d’artistes, els propers 26 i el 28 d’octubre, amb el nom de “Creativitat Preventiva”.

Artistes de cadascuna de les ciutats participaran en 3 taules rodones que es podran seguir online al canal de Youtube del Terrassa City of Film, i que quedaran penjades a disposició de tothom per a un visionat posterior.

El xef Quique Dacosta, l’escriptor Manuel Vicent, el músic Llibert Fortuny, el paleontòleg Eudald Carbonell, l’artista plàstica i visual Anna Taratiel, l’escultor Rodolfo Navarro, la dissenyadora Mayaya, l’editora Sílvia Sesé o l’il·lustrador i dissenyador de videojocs Conrad Roset són alguns dels creadors de renom que hi participaran.

A sota, la programació d’horaris i temes que es debatran:

Enllaç al canal del Terrassa City of Film, on s’emetran els debats en streaming: https://bit.ly/35l6QrC

Les Ciutats Creatives UNESCO d’Espanya són: Barcelona, Bilbao, Burgos, Dènia, Granada, Llíria, Sevilla, Terrassa i Valladolid

19-22 oct EU Green Week

L’obertura de la Setmana Verda 2020 de la UE s’ha fet a Lisboa (Capital Verda Europea 2020) el passat 19 d’octubre.

Científics i responsables polítics de renom internacional han debatut sobre les trajectòries de biodiversitat en curs i futures i han valorat la seva contribució en la societat i l’economia.

A la conferència també s’han examinat com les polítiques de la UE (com per exemple el Pacte Verd Europeu) poden ajudar a protegir i restaurar la natura.

L’obertura de la Setmana Verda de la UE ha tingut un paper important de cara a la Conferència de les Parts (COP 15), prevista pel 2021, sobre l’ Acord de Diversitat Biològica, on els líders mundials hauran d’adoptar un pla d’acció de 10 anys per afavorit la biodiversitat.

Programa de conferències de la Setmana Verda Europea.

Erasmus days 2020

Del 15 al 17 d’octubre té lloc la celebració del Programa Erasmus+ sota el hashtag #ErasmusDays. El programa Eramus+ ajuda els joves a estudiar i formar-se a l’estranger.

El són tres dies dedicats a fer conèixer el programa i permetre el contacte directe entre els interessats i els antics alumnes perquè els uns preguntin i els altres parlin de les seves experiències.

La UE i els programes de mobilitat per a estudiants: