Com a part del Pla d’Inversions Externes de la UE (EIP), que té previst mobilitzar 44.000 M€ d’inversió sostenible per a l’Àfrica i els països veïns de la UE, la Comissió Europea va anunciar a la cimera “One Planet”, celebrada el passat desembre a París, inversions rellevants per al clima en tres àrees específiques, tot esperant que es generin inversions de 9.000 M€ fins al 2020 en les àrees següents:
1.Ciutats sostenibles, amb la mobilització d’inversions en els sectors de les infraestructures municipals d’urbanisme sostenible, mobilitat sostenible i intel·ligent, gestió de residus, energies renovables i eficiència energètica, etc.
2.Energia sostenible i connectivitat
3.Agricultura sostenible, empresaris rurals i agroindústria

Més informació: https://ec.europa.eu/clima/news/eu-external-investment-plan-climate-smart-investments-worth-eur-9bn-unveiled-one-planet-summit_es


Aquesta consulta està oberta a tots els ciutadans i ciutadanes i totes les parts interessades en la política de cohesió, inclosos els beneficiaris de programes i fons de la UE, com a administracions nacionals, regionals i locals, organismes intergovernamentals i no governamentals, institucions acadèmiques, organitzacions de la societat civil i empreses.

Estarà oberta fins al dia 8 de març i forma part de tot un paquet d’enquestes sobre les prioritats pressupostàries dels anys 2021-2028, incloent el futur programa marc de recerca i innovació.

Més informació: https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-eu-funds-area-cohesion_es


Els consumidors europeus podran fer pagaments electrònics de manera més segura, econòmica i innovadora.

L’objectiu de la revisió de la Directiva sobre els serveis de pagament, que va entrar en vigor el 13 de gener de 2018, és modernitzar els serveis de pagament a Europa perquè se’n puguin beneficiar consumidors i empreses i la UE pugui seguir el ritme d’un mercat que evoluciona molt ràpidament.

Més informació:http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5793_en.htm?locale=en


Les Institucions Europees a Espanya han convocat aquest concurs amb motiu de la celebració el 2018 de l’ Any Europeu del Patrimoni Cultural.

Aquesta iniciativa pretén implicar els ciutadans europeus, residents a Espanya, en els objectius de l’Any europeu: l’intercanvi i la valoració del patrimoni cultural d’Europa com a recurs compartit, conscienciar sobre la importància de la nostra història i els nostres valors comuns, reforçar el sentiment de pertinença a un espai comú, sensibilitzar sobre la nostra història i fomentar el diàleg intercultural.

Hi haurà tres premis de 700, 400 i 300 euros, en material fotogràfic.

Termini: 19 de febrer 2018
Més informació: http://ec.europa.eu/spain/news_171128_photo-contest_es

 


La iniciativa Wifi4EU té per objectiu que ens locals ofereixin connectivitat Wi-Fi gratuïta i d’alta qualitat per als ciutadans i visitants en espais públics com ara parcs, places, edificis oficials, biblioteques, centres de salut i museus de tota Europa.

La primera convocatòria, en la qual hi podran participar ens locals d’arreu d’Europa, es publicarà el mes de febrer de 2018. La Comissió Europea (CE) hi destinarà ajuts per un import de 120M € durant el període 2017-2019. El finançament s’atorgarà per ordre d’arribada de les sol·licituds.

Més informació: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/wifi4eu-wifi-gratis-para-los-europeos


L’Ajuntament de Terrassa ha estat escollit per desenvolupar un projecte  europeu anomenat “Perspectiva interseccional per a les polítiques públiques locals d’igualtat i no discriminació”.
El projecte proposa generar un procés de recerca, formació i sensibilització en l’administració pública local i en la societat civil de Terrassa que permeti aplicar la perspectiva interseccional en les actuacions municipals i establir eines que facilitin transferir l’experiència i els resultats aconseguits en altres contextos europeus.
La iniciativa, presentada per l’Ajuntament de Terrassa a la convocatòria REC (Rights, Equality and Citizenship) de la Direcció General de Justícia de la Comissió Europea, ha estat treballada conjuntament per l’Àrea de Drets Socials i Serveis a les Persones i el Servei Relacions Europees i Internacionals.


Terrassa s’ha unit a la campanya Cities4Europe, promoguda des de la xarxa Eurocities amb l’objectiu de donar visibilitat a iniciatives locals que tenen a veure amb la unió de la ciutadania i amb nous models de democràcia i de foment del sentiment d’un futur comú a Europa. La campanya s’engegarà el mes de maig de 2018, amb la idea de treballar sobre la idea d’Europa en una època de cert euroescepticisme. Entitats europees com UNRIC (United Nations Regional Information Centre), European Festival Associations i Social Platform (xarxa d’ONG europees) també s’hi han afegit.

Eurocities és una xarxa que acull 140 ciutats europees de 39 països. Parlem d’un context en què la ciutadania hi té un pes específic a l’hora de ser vincles directes amb les autoritats locals. La campanya integrarà vàries activitats en diferents ciutats que s’hagin sumat a la iniciativa, des de mostres d’art fins a assemblees juvenils, passant per campanyes de sensibilització als mitjans i debats actius. Hi ha també un web específic que recollirà entrevistes i informacions, i que vol ser tot un aparador de les activitats programades per les ciutats, així com aquells esdeveniments que siguin transnacionals.

Bozar, Brussel·les

El llançament oficial de la campanya tindrà lloc el dilluns 7 de maig de 2018 amb una posada en marxa simultània a diverses ciutats. Aquell mateix dia, Brussel·les acollirà un esdeveniment que comptarà amb un debat al Centre for Fine Arts de Brussel·les (Bozar), amb una reunió entre representants polítics i amb un sopar final a l’Ajuntament de la mateixa capital europea.

Web de la campanya


La Seu d’Ègara / Foto: Diputació de Barcelona

Terrassa està present a Brussel·les mostrant la seva joia de la corona, la Seu d’Egara. Durant gairebé quatre mesos, des del passat 4 de desembre i fins al 29 de març de l’any que ve, l’Espai Catalunya Europa de la Delegació del Govern de la Generalitat a la capital europea acull la mostra “Els tresors de la Seu d’Ègara” organitzada per l’Ajuntament de Terrassa a través del servei de Cultura i amb el suport del servei de Relacions Europees i Internacionals i Projecció de la Ciutat.

La Seu d’Ègara, peça clau del patrimoni cultural català i universal, posseeix un conjunt pictòric únic en el panorama de la història de l’art cristià alt medieval occidental. De fet, la seva singularitat i importància fan que el conjunt monumental sigui candidat a convertir-se en patrimoni de la Humanitat de la Unesco. Segons el tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, “la proposta d’organitzar aquesta exposició a la capital europea es va presentar al llavors representant del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj, durant una reunió mantinguda l’abril de 2016, i de seguida es va acollir amb molt d’interès. Una mostra, que a banda de representar un important aparador de promoció per a la ciutat de Terrassa, vol difondre i donar a conèixer el valor patrimonial de la Seu d’Ègara en el seu camí per convertir el conjunt monumental en patrimoni de la Unesco”.

L’exposició consta d’una vintena de plafons amb imatges del conjunt monumental acompanyades de textos explicatius que ajuden els visitants a conèixer la història i l’evolució d’un dels elements arquitectònics i patrimonials més importants, singulars i representatius de Terrassa, de Catalunya i d’Europa. A través d’aquesta mostra es vol interpretar l’evolució del conjunt monumental i difondre el seu valor cultural i patrimonial al conjunt de la societat. Un compendi d’art, història i cultura que ofereix una visió ajustada de l’extraordinària realitat i evolució de la Seu d’Ègara, des dels seus orígens a l’època ibèrica i romana, passant pels successius períodes altmedieval, romànic, gòtic i modern fins a arribar a l’actualitat. La mostra facilita una aproximació a la Seu d’Ègara des del punt de vista arqueològic, arquitectònic i pictòric donant a conèixer de forma entenedora i divulgativa les diferents troballes vinculades, primer, amb els orígens de l’emplaçament i, després, amb el posterior conjunt episcopal de la Seu d’Ègara. Al mateix temps, es facilita a les persones visitants les eines necessàries per tal que puguin conèixer i posar en valor la importància de l’arquitectura i les pintures corresponents al període del Bisbat d’Ègara.

. LLOC: Delegació del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea a Brussel·les. Espai Catalunya Europa. 227, Rue de la Loi – Wetstraat (Brussel·les).

· ORGANITZA: Ajuntament de Terrassa.

. HORARI: de dilluns a dijous, de 10 a 17 h; divendres, de 10 a 16 h i dissabtes, diumenges i festius, tancat. Tancat per vacances: del 25 de desembre al 2 de gener.


Terrassa va ser una de les ciutats participants del recent seminari a Madrid “La construcción de la Agenda Urbana (AU) Española en el marco de otras políticas urbanas nacionales en Europa”, organitzat pel Ministeri de Foment. Representants dels ministeris responsables de les polítiques urbanes en diferents països europeus (Espanya, Alemanya, França, Polònia, la República Txeca i Holanda) van presentar les seves línies i programes, indicant com s’està implementant la Nova Agenda Urbana d’UN-Habitat i l’AU de la Unió Europea. La trobada també va servir perquè els participants posessin en comú idees i reflexions sobre la construcció de l’AU Espanyola.

L’Ajuntament de Terrassa ja va participar en el grup de treball de l’AU Espanyola els anys 2015 i 2016, un instrument que ha de servir per avançar en el desenvolupament dels compromisos de les agendes urbanes internacionals, vinculades també al paper de les ciutats intermèdies (Terrassa colidera el grup mundial d’I-Cities de CGLU) i als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Així, la nova política urbana espanyola ha d’afrontar reptes estructurals (canvi climàtic, envelliment de la població, pobresa urbana, mobilitat sostenible,…) vinculats directament a aquests objectius.

En definitiva, que en les darreres dècades les ciutats han anat guanyant pes en l’àmbit global i les autoritats locals han començat a ser reconegudes com a agents clau en l’impuls i implementació d’acords internacionals, apoderant les ciutats per prendre les decisions més adequades a cada realitat.


Foto: Eurocities

La Comissió Europea ha atorgat el Premi de Capital Europea de la Innovació (iCapital) de 2017 a París, guardó que va acompanyat d’un milió d’euros. La ciutat ha rebut el premi per la seva estratègia d’innovació. París compta amb 100.000 metres quadrats d’incubadores construïts en un període de deu anys, i també acull un campus de posada en marxa d’empreses més gran del món, Station F, que pot allotjar més de 1.000 noves empreses. La ciutat també té un laboratori d’innovació urbana i social que treballa com a xarxa de projectes que abasta París, incloent-hi petits tallers coneguts com FabLabs i una granja urbana on la gent pot cultivar hortalisses i aprendre a reduir els residus d’aliments.
Tel Aviv i Tallinn van ser seleccionats com a finalistes i premiats amb 100.000€, amb projectes d’e-societat basat en un estil de vida saludable (Tallinn) i d’un ADN creatiu i innovador en una societat jove i amb polítiques municipals que potencien la creativitat i l’experimentació (Tel Aviv). 

Station F, París / Foto: Financial Times

32 ciutats van ser les candidates a Capital Europea de la Iinnovació 2017: Aarhus, Berlin, Copenhaguen, Hèlsinki, Niça, París, Tampere, Tallinn, Tolouse i Tel Aviv. Les nou primeres són membres de la xarxa Eurocities, de la que Terrassa també en forma part.