Terrassa aporta expertesa a Lodz (Polònia) en el nou pla d’acció de l’associació europea del tèxtil ACTE

Assistents a l’Assemblea d’ACTE, al Museu Central del Tèxtil de Lodz / R.Jozwiak

Terrassa ha estat actor clau aquests dies a l’hora de desenvolupar el nou pla d’acció d’ACTE (Associació de Col·lectivitats Tèxtil Europees), organisme que la ciutat vallesana ja va ajudar a fundar el 1991 juntament amb la Diputació de Barcelona i ajuntaments o entitats de Lille (França), Mouscron i Tournai (Bèlgica) i Vale do Ave (Portugal). En aquesta ocasió, durant l’Assemblea General d’ACTE celebrada a localitat polonesa de Lodz del 17 al 19 d’octubre, es va aprovar l’objectiu de desenvolupar una plataforma de cooperació, d’intercanvi d’experiències i de suport en nous projectes, “pensant especialment en l’àmbit de les tecnologies, el disseny i la moda moderns”, segons paraules de l’alcaldessa de Lodz i presidenta de l’Assemblea General, Hanna Zdanowska.

L’alcaldessa de Lodz, Hanna Zdanowska, durant la trobada / R.J.

La ciutat de Lodz, en un paral·lelisme més que evident amb la tradició tèxtil viscuda a Terrassa i Sabadell des del segle XIX, va ser coneguda com “la Manchester polonesa” i, ara, també està treballant perquè aquesta riquesa serveixi com a base per reconvertir i fer créixer el sector. És per això que durant l’assemblea es va arribar a la conclusió de la necessitat de més cooperació entre territoris amb tradició similar a Bèlgica, Itàlia, Suècia, Portugal, Romania, Polònia, França i Espanya.

Quins són, doncs, els principals objectius de cara al 2018?

1-     Crear una administració efectiva del treball en xarxa.

2-     Incrementar el nombre de membres efectius i adherits. Actualment, hi ha 24 membres efectius (entre ells, 10 de catalans: els ajuntaments de Manresa, Igualada, Mataró, Badalona, Sabadell, Santa Margarida de Montbui,Canet de Mar i Terrassa, així com la Diputació de Barcelona i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, incorporada en aquesta mateixa assemblea de Lodz). La idea és promoure la xarxa en altres països i ja s’està treballant en l’adhesió d’algun altre estat escandinau.

3-     Potenciar encara més les accions com a lobby per defensar interessos de territoris amb presència del sector tèxtil (entès com un sector que engloba conceptes com roba, pell, sabates i moda).

4-     Crear un concurs per a joves creadors d’Europa. La idea és atorgar premis a un emprenedor i a un estudiant. El jurat inclourà dissenyadors professionals dels diferents països, tot i que també es vol atorgar algun premi a través de votació popular.

Terrassa va presidir ACTE entre 2013 i 2016, càrrec que actualment ostenta la localitat sueca de Borås, amb l’alcalde Ulf Olsson al capdavant. En l’actual comitè executiu, format per sis membres, també hi trobem la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Igualada, Àngels Chacón.

L’objectiu primer d’ACTE era, i és, treballar de forma transversal problemes derivats de la dependència dels territoris i la crisi de la indústria tèxtil, per afrontar-los en el doble sentit de la modernització i la diversificació. Des de la seva fundació, ACTE ha dut a terme accions polítiques i de gestió de programes de desenvolupament local.

Un moment de l’Assemblea a Lodz / R.J.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *