Terrassa debat sobre economia circular amb un centenar de ciutats a l’Assemblea General d’Eurocities a Eslovènia

Terrassa ha estat una de les ciutats participants en l’Assemblea General d’Eurocities 2017, que va tenir lloc a Ljubljana (Eslovènia) la setmana passada. La posició de la nostra ciutat s’ha reforçat amb la confirmació del rol com a vicepresident (juntament amb Barcelona) del grup de treball sobre Atractiu de Ciutat & Relacions Econòmiques Internacionals (que inclou tasques vinculades a City Marketing & Branding). Més de 400 participants van assistir a la conferència, representant més de 100 ciutats i amb un centenar de polítics entre ells.
La Unió Europea ha fet de l’economia circular una prioritat. Més del 75% de la població europea ara viu en àrees urbanes i el seu èxit es basa en les ciutats que aposten per aquesta transició com a agents claus. Europa ha d’assegurar que els productes no tinguin obsolescència programada: que estiguin millor preparats per a la reutilització i reciclatge, que siguin fàcils de mantenir i reparar, i que utilitzin materials de reciclatge. La Conferència 2017 ha marcat un pas real per a la implicació de les ciutats en l’economia circular.
Durant la reunió es van entregar els premis Eurocities, que també reflecteixen el tema de l’economia circular. Els projectes guanyadors són: Halle de Munic 2, projecte d’economia de segona mà basat en l’economia circular; Brussel·les, amb una convocatòria de projectes per a empreses basada en la mateixa temàtica.

Violeta Bulc, Comissària Europea de Transport

Un element central de la conferència enguany va ser amb quatre taules de treball paral·leles amb preguntes sobre la transició circular: Quins seran els futurs llocs de treball? Com es pot fer efectiva la participació de tots els sectors de la societat? Com es pot potenciar la circularitat en la cadena de valor de les ciutats a partir de la contractació pública verda? Com es poden aplicar els principis circulars al creixement urbà? La trobada va servir per conèixer molts exemples inspiradors d’àmbit local com a experiments en l’economia circular. Això inclou la necessitat de treballar conjuntament amb les empreses i d’educar la gent sobre conductes circulars, així com d’integrar aquesta realitat a través de les administracions de la ciutat. Diverses ciutats també van destacar la necessitat de treballar amb tots els nivells, incloent-hi la UE, per crear un marc regulador. 

L’Assemblea General d’Eurocities de l’any que ve, 2018, tindrà lloc a Edimburg, Escòcia, amb el tema principal de la competitivitat de les ciutats creatives.

Zoran Jankovic, alcalde de Ljubljana

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *