Els usos del temps (l). Tema d’actualitat

Amb la tardor arriba el canvi a l’horari d’hivern. La matinada del 31 d’octubre s’endarrereixen els rellotges 1 hora.

Si aquest serà el darrer cop que haurem viscut sota l’horari d’estiu, això no ho sabem, perquè la decisió política de fer-ho encara està per prendre. La decisió política…. perquè els experts en horaris ho tenen claríssim: si el nostre horari d’hivern ja va desfasat respecte l’hora natural que ens tocaria, per la ubicació geogràfica que tenim, l’horari d’estiu encara ens n’allunya més, i això té repercussions negatives per a la salut.

És per parlar sobre els horaris que la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI) ha organitzat la II Setmana Internacional dels Usos del Temps (Time Use week) (del 26 al 29 d’octubre) amb fòrums temàtics per discutir sobre els diferents aspectes de les polítiques del temps (podeu fer la inscripció presencial i online en aquest enllaç).

El mes de maig, i per ja començar a escalfar motors, la BTUI i el DIPLOCAT (un consorci publicoprivat que treballa per fer conèixer els valors i actius de Catalunya entre l’opinió pública internacional) van organitzar un cicle de 3 conferències sobre els horaris i els usos del temps.

Nosaltres ens adherim a fer visible aquest tema d’actualitat, de la necessitat d’uns horaris més racionals i saludables, que ens permetin gaudir de més temps lliure i fer-ne un ús més eficient, i per això farem una entrada setmanal, les 3 setmanes prèvies a la Setmana dels Usos del Temps, a tall d’advent, amb la ressenya de cadascuna de les conferències. Al final de la ressenya adjuntem la gravació del debat.


1a conferència: La recuperació econòmica post-pandèmia és una BONA OPORTUNITAT per aplicar noves polítiques del temps

Aquest primer debat va comptar amb representants de les ciutats de Barcelona, Solsona, Bolzano (Itàlia) i Budapest (Hongria).

  • La ponent de Barcelona va exposar dues iniciatives de l’Ajuntament: la primera d’organització interna del mateix ajuntament i que prioritza la vida de les persones; la segona és el projecte Concilia, centrat en els infants fora de l’horari escolar.
  • El representant de Budapest va presentar el programa A casa Budapest: un pilar del qual n’és la ciutat verda i la necessitat de crear “la ciutat dels 10 minuts”, on es redueixen les distàncies i es promociona la vida de barri. Això té implicacions positives en la reducció del transport particular i l’augment del transport públic, a crear vies segures per als més petits que van a escola, a millorar l’aire i la reducció de les emissions de CO2 i a promocionar els productes de quilòmetre zero.
  • Des de Solsona es va explicar l’experiència d’adequació dels horaris durant la pandèmia: els botiguers van establir un horari comercial compactat, d’acord amb l’Ajuntament. La prova pilot inicial fou tot un èxit ja que va permetre millorar la vida social, laboral i personal de moltes persones. El que queda pendent ara és traslladar el pacte a l’ordenament jurídic.
  • I finalment Bolzano, la seva ponent va exposar la necessitat de conciliar vida familiar i laboral. A Bolzano es va formar una taula de diàleg, de la qual en va sortir la proposta del “smart working”, ja introduït a nivell nacional i regularitzat el 2017. Aquest sistema contempla una nova forma de treballar tenint en compte el binomi l’espai-temps i que s’adapta a les necessitats i condicions de cada persona. Són elements clau els llaços de confiança entre treballador i ocupador. El que va començar com una prova pilot, avui és una política ben establerta.

Podeu visionar el debat (1h 05′) a la pantalla de sota

I un resum més detallat del debat en aquest enllaç del diplocat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.