Terrassa és preseleccionada per als Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat 2023

La ciutat de Terrassa opta a endur-se el Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat 2023. La ciutat ha estat preseleccionada entre les 74 candidatures presentades a tota la Unió Europea a aquesta segona edició dels Premis, que volen reconèixer les polítiques, plans i iniciatives en matèria de diversitat i inclusió per a la societat.

La candidatura de Terrassa es basa en l'experiència de l'Ajuntament en la incorporació de totes les igualtats de manera conjunta i amb perspectiva interseccional i ha estat possible gràcies a la col·laboració dels serveis municipals de Polítiques de Gènere, LGTBI+, Ciutadania, Joventut, Gent Gran, Capacitats Diverses i el suport de Relacions Europees i Internacionals.

Els guanyadors seran anunciats en una cerimònia organitzada per la comissària europea d’Igualtat, Helena Dalli, a Brussel·les el pròxim 27 d'abril del 2023.

Terrassa assisteix a l’acte  de cloenda i traspàs de la Capitalitat de Barcelona de les Polítiques del Temps

El 23 de març, el Servei de Relacions Europees i Internacionals vam assistir a l'acte de traspàs de la Capitalitat Mundial de Polítiques del Temps, al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona. La ciutat de Barcelona ha estat la capital durant l'any 2022 i ara passa a la ciutat italiana de Bolzano. El regidor de Bolzano, Angelo Genaccaro, va assumir la Capitalitat pel 2023 amb les següents paraules: "Volem tractar la ciutat com un espai habitat on transcorre el temps individual i col·lectiu. Que la ciutadania estigui al centre per respondre a les seves necessitats."

L'acte va comptar amb la presència de membres de l'Ajuntament de Barcelona, la Sra. Laia Bonet, tinenta d'alcaldia, Montserrat Ballarín, regidora, i la Sra. Sara Berbel, gerent.

La regidora Montserrat Ballarín va tancar l'acte amb les següents declaracions: "Estem avançant en tirar endavant una ciutat amb una organització del temps més saludable, sostenible, igualitària i eficient. Volem fer-ho també des d'una òptica metropolitana, perquè el temps cal treballar-lo també en xarxa."

Drets Socials construirà dues residències públiques de gent gran a Terrassa i Sabadell

El Departament de Drets Socials construirà dues residències i dos centres de dia de titularitat pública a Terrassa i a Sabadell. Les dues noves residències tindran 90 places cada una, a més de 20 places per cada centre de dia, en total, 180 places residencials i 40 d’atenció diürna dirigida a persones grans del Vallès Occidental. Les dues residències es construiran en terrenys cedits pels municipis i comptaran amb finançament dels fons Next Generation.

L’espai de les dues residències es dividirà en unitats de convivència d’entre 16 i 20 persones, que disposaran d’espais independents (un mínim del 70% dels dormitoris seran individuals) per preservar el dret de la persona a la privacitat i intimitat, així com afavorir la reducció de patògens.

Cada mòdul disposarà d’espais comuns (cuina-office, menjador, sala d’estar i sortida a espais exteriors) que promoguin la interacció social, facilitin les trobades i la comunicació entre persones, a més de fomentar la vida autònoma amb tasques quotidianes (cuinar, posar la rentadora, planxar…) que permetin a les persones residents mantenir certes rutines.

També tindran espais d’atenció especialitzada com sales d’estimulació dels sentits, espais de fisioteràpia i altres sales polivalents que es puguin segmentar per donar diferents usos segons les necessitats, i espais exteriors com elements socialitzadors i terapèutics, amb racons per diferents usos que afavoreixin la vida activa i saludable i fomentin la independència.

Participació a la Fira Terrassa Tria Futur

El passat 9 i 10 de març va tenir lloc, al Recinte Firal de la ciutat de Terrassa, la fira d'orientació "Terrassa Tria Futur". El Servei de Relacions Europees i Internacionals hi va participar, en el marc de l'any europeu de les Competències, mitjançant l'organització de dues xerrades destinades a orientar els joves estudiants, en l'àmbit laboral, dins del marc de la Unió Europea i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Durant el matí de la jornada del dia 9, el servei va disposar d'un estant en el qual dues representants de la xarxa EURES a Catalunya van assessorar als assistents sobre les oportunitats de treballar a Europa, els beneficis que ofereix la Unió Europea, mecanismes de selecció d'ofertes de treball a través d'EURES Barcelona etc... A l'estant, els estudiants podien realitzar consultes personalitzades sobre dubtes relacionats amb el seu futur laboral a l'estranger. A les 11:00 h del matí, Cristina Íñiguez d'EURES Barcelona va fer una xerrada, amb més de 60 assistents, en la que va introduir la xarxa EURES i l'elaboració del currículum en format EUROPASS.
Tanmateix, durant la jornada del dia 10, Abel Gálvez, assessor Tècnic Docent al Centre de Recursos Pedagògics de Terrassa, va fer una xerrada al migdia sobre la introducció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i la seva relació amb les noves professions, per tal de conscienciar als joves assistents sobre la importància de l'Agenda 2030, amb el repartiment de material divulgatiu als assitents.

El Servei de Relacions Europees i Internacionals va ser convidat a participar a una taula rodona sobre l’Agenda 2030 i els ODS

El 9 i 10 de març, el Servei de Relacions Europees i Internacionals va anar a Palma de Mallorca per participar en la taula rodona "L'equilibri social, econòmic i medioambiental de l'Agenda 2030 a nivell local" organitzada per la Red Agenda 2030 de la FEMP.

A la conferència va girar entorn de la relació entre l'Agenda 2030 i la dimensió social, econòmica i medioambiental, així com la integració de l'Agenda a escala local. De fet, l'Agenda 2030 es va constituir com un full de ruta per avançar cap a un desenvolupament sostenible mitjançant polítiques públiques que integrin aquestes dimensions. Els governs locals han vist l'Agenda 2030 com una oportunitat, i és per això que estan integrant els ODS en la seva planificació estratègica, especialment en les seves agendes urbanes locals; així com en el conjunt de les polítiques d'impacte local, tot generant projectes innovadors amb la finalitat d'aconseguir un desenvolupament sostenible, integral, igualitari i solidari.

La ciutat de Terrassa continua adaptant les polítiques públiques a l'Agenda 2030, sent una de les ciutats més compromeses amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible arreu de Catalunya.

Terrassa participa a les XXV Trobades Municipals Europees

El Servei de Relacions Europees i Internacionals va participar els dies 1 i 2 de març a les XXV Trobades Municipals Europees, organitzades per l'Oficina d'Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb la Representació de la Comissió Europea i l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.

Aquestes trobades volen generar un espai de debat i intercanvi al voltant de com està impactant el context actual de múltiples crisis interconnectades en la gestió dels municipis europeus, i les polítiques i instruments que posa la Unió Europea a disposició dels governs locals per donar millor resposta a les necessitats de la ciutadania i dels agents del territori.

Durant les sessions es van portar a terme diàlegs entre experts en polítiques europees i governs locals, taules d'experiències i presentacions sobre els programes europeus LIFE i Horizon Europe. 

Cartell jornada
Moments de les intervencions dels governs locals
Participants a la jornada

Terrassa participa al Retir Anual de la xarxa CGLU (Ciutats i Governs Locals Units)

El Retir de CGLU és un esdeveniment internacional anual que s'organitza amb l'objectiu d'impulsar connexions entre els membres de la xarxa, incloent la participació dels líders polítics i representants tècnics per fomentar la interacció i intercanvis de bones pràctiques i coneixements amb visió de futur. Enguany es va organitzar a Barcelona del 20 al 24 de febrer.

La regidora de Presidència i Relacions Europees i Internacionals, Jennifer Ramírez, va participar en la sessió dedicada a les tendències mundials per als governs locals i regionals i al debat "Media for Cities" en el qual a través de l'Institut de Periodisme Urbà, es va incidir en com millorar la comprensió i la informació rigurosa sobre els esforços a nivell local cap a la consecució de la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental, i com a part de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, la implementació de la Nova Agenda Urbana i el ple compromís cap a l´agenda d´acció climàtica.

Moment de la jornada
Taula de treball

Participació a una jornada sobre Agenda 2030 a Toledo

El passat 30 de gener va tenir lloc, a la ciutat de Toledo, la Jornada "El món de les ciutats i l'aplicació dels ODS de l'Agenda 2030", que va tenir una assistència d'uns 200 participants, entre ells, del Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa. Els assistents, especialment alcaldes i alcaldesses de tot l'Estat, estan compromesos/es amb la implementació dels ODS de l'Agenda 2030 en els marcs estratègics locals.

La jornada va estar centrada en debatre els factors clau per avançar en l'assoliment de l'Agenda 2030 des de l'àmbit local. Un dels factors establerts ha estat la implicació local amb tots els agents del territori per a l’aplicació dels ODS de l’Agenda 2030 amb un objectiu clar: impulsar noves iniciatives municipals alineades amb els ODS des del prisma del comerç, el turisme, la conservació i millora del patrimoni, etc., per tal de contribuir a la generació d’ocupació i aconseguir un desenvolupament sostenible a les ciutats membres de la Xarxa 2030, de la qual Terrassa n´és membre actiu. 

Moment de la jornada

Inauguració de les noves instal·lacions del Centre de Documentació Europea de la UAB

El servei de Relacions Europees i Internacionals va assistir el passat dijous 23 de febrer a la inauguració de les noves instal·lacions del Centre de Documentació Europea, que va tenir lloc a la planta 0 de la Biblioteca de Ciències Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

El Centre de Documentació Europea (CDE) es refereix a l'espai dipositari de les publicacions oficials de la Unió Europea, en el que especialment s'hi emmagatzemen monografies i títols de publicacions periòdiques. Actualment, la Unió Europea (UE) està potenciant la seva llibreria en línia, que es gratuïta i, el CDE assisteix a la UE mitjançant la difusió de les seves novetats electròniques. La jornada d'inauguració es va dividir en dues parts. La primera meitat va consistir en la conferència "La història jurídica única dels territoris autònoms, Groenlàndia i les illes Fèroe, al Regne danès i la seva relació amb la UE", a càrrec d'Ulla Neergaard, professora de la Universitat de Copenhaguen. I la segona meitat es va iniciar amb l'acte institucional al nou Centre de Documentació Europea. 

Nous espais del CDE de la UAB

Participació al projecte europeu TIME4ALL

El servei de Relacions Europees i Internacionals va participar el passat dimarts 21 de febrer en la jornada d’inici del projecte Time4All, que va tenir lloc a la ciutat italiana de Bèrgam. Allà es van reunir els 20 socis d’aquest projecte, provinents d’Espanya, Àustria, França, Alemanya, Bèlgica, Grècia i del país amfitrió, Itàlia.

El projecte Time4All ha estat aprovat recentment per la Comissió Europea i neix amb l’objectiu de promoure la cooperació entre ciutadania, pobles, i ciutats al voltant de les polítiques del temps, per motivar-ne la implementació, i assegurar el reconeixement del dret al temps com un dret de ciutadania. Les polítiques del temps promouen una millor organització del temps per millorar la salut, la igualtat, la productivitat, i la sostenibilitat de la ciutadania, així com incrementar la participació democràtica. Aquest projecte està liderat per la ciutat de Bèrgam i la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI), l’organització internacional que promou el dret al temps.

Foto de grup dels representants socis del projecte