6 debats del CCME per fer aportacions a la Conferència sobre el Futur d’Europa, en línia

El Consell Català del Moviment Europeu (CCME), ha organitzat 6 debats en línia per obtenir propostes i fer-les arribar a la Conferència sobre el Futur d’Europa. Aquests 6 debats es faran en els propers mesos.

Els membres del CCME, l’Ajuntament de Terrassa entre ells, poden participar en el debat i fer-hi les seves propostes.

Molt amablement el CCME també ens ha posat a disposició un enllaç perquè els ciutadans que hi vulguin assistir com a espectadors ho puguin fer.

En la primera conferència, dimarts 14 de setembre a les 17:00, el CCME convida el doctor en Ciències Econòmiques i catedràtic d’Hisenda pública a la UB, el Sr. Antoni Castells, per animar un debat sobre la integració econòmica europea. El link d’enllaç al zoom és aquest: https://us02web.zoom.us/j/82240679255#success

El maig del 2021, la Comissió Europea va posar en marxa la Conferència sobre el Futur d’Europa, que vol ser un debat obert als ciutadans de la Unió Europea perquè aquests facin les seves propostes sobre les prioritats que ha tenir Europa en els propers anys, i poder modelar polítiques en base a aquestes prioritats ciutadanes.

El debat romandrà obert fins la primavera del 2022, quan es disposi de les conclusions de totes les aportacions fetes. Podeu veure més informació sobre la conferència aquí i hi podeu fer les vostres aportacions personals directament aquí).

Programa LIFE

El 13 de juliol es van obrir les primeres convocatòries del programa LIFE de la UE.

Un fons de 580 M€ per ajudar a finançar projectes que contribueixin al canvi cap a una economia més sostenible, circular, energèticament més eficient, basada en energies renovables, cap a la restauració del medi ambient, la biodiversitat i els ecosistemes.

Les convocatòries d’agrupen en 4 apartats:

Natura i biodiversitat, per aturar i revertir la pèrdua d’hàbitats i espècies de fauna salvatge;
Economia circular i qualitat de vida, per ajudar a la transició cap a una economia circular;
Mitigació i adaptació al canvi climàtic, per ajudar en la política energètica i climàtica 2030, i de neutralitat climàtica de la UE el 2050;
Transició energètica neta, per implementar polítiques d’eficiència energètica i energies renovables.

El 8 i 9 de setembre de 9h a 13h, hi haurà una sessió de Preguntes i Respostes sobre el programa LIFE i les seves convocatòries. Els detalls de la sessió els trobareu aquí.

Notícia en anglès (web UE)

Pàgina web de la UE amb les convocatòries i informació relacionada

Més informació del LIFE al web d’acció exterior de la Generalitat.

Terrassa participarà a la Cimera de Cultura de CGLU a Esmirna

La Cimera de Cultura de la xarxa CGLU (Ciutats i Governs Locals Units) és el principal punt de trobada a nivell global per a les ciutats, els governs locals i altres actors compromesos en la implementació efectiva de polítiques i programes sobre la cultura i la sostenibilitat.

Des del 2015, CGLU ha organitzat tres edicions de la Cimera de cultura de CGLU, que es van dur a terme respectivament a la ciutat de Bilbao (març de 2015), a la Província Autònoma de Jeju (Jeju-do, República de Corea, maig de 2017) i a la Ciutat Autònoma de Buenos Aires (Argentina, abril de 2019). Donat l’èxit de la celebració de les tres primeres Cimeres de cultura de CGLU, i tenint en compte la importància creixent que està assolint la cultura en el marc de les ciutats sostenibles, el Bureau Executiu va decidir convocar una quarta Cimera de Cultura de CGLU el 2021 .

La 4a Cimera de Cultura s’organitzarà a Esmirna els propers 9-11 de setembre de 2021, sota el títol “La Cultura defineix el Futur”.

Terrassa participarà en una taula sobre Governs Locals i Patrimoni Cultural, amb una intervenció al voltant de la candidatura de la Seu d’Ègara a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

Més informació: https://agenda21culture.net/es/cumbre/cumbre-de-cultura-de-cglu-en-2021

Capçaleres de Sant Miquel i Sant Pere

Terrassa signa el protocol per al desenvolupament de l’Agenda Urbana

El passat dilluns 19 de juliol l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart es va desplaçar a la Delegació del Govern a Barcelona per signar el protocol per al desenvolupament de l’Agenda Urbana.

L’alcalde de la ciutat va participar en la signatura del protocol per al desenvolupament d’aquest projecte amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

En l’acte, el ministeri va firmar també convenis amb els ajuntaments de Granollers, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Feliu de Llobregat i Viladecans i la Diputació de Barcelona.

L’actuació principal d’aquest protocol és l’elaboració d’el Pla d’Acció de l’Agenda Urbana, dins el marc general de la resta d’Agendes Internacionals: l’Agenda 2030, la Nova Agenda Urbana de Nacions Unides i l’Agenda Urbana per a la Unió Europea. El contingut de l’Agenda s’estructura en deu grans blocs: ordenació del territori, ciutat i demografia, canvi climàtic i resiliència, medi ambient, mobilitat, cohesió social, economia, habitatge, digitalització i millora democràtica.

El passat mes de maig Terrassa ja va posar en marxa un procés participatiu per establir les bases estratègiques comunes de l’Agenda Urbana a la nostra ciutat. Així, la ciutadania ha pogut fer les seves aportacions a través de la plataforma ParticipaTerrassa. També s’han dut a terme entrevistes personals i una tramesa de qüestionaris a membres dels consells i taules municipals de participació, entitats, associacions i persones expertes en diferents àmbits, i s’ha treballat en la integració de plans i projectes vigents.

Més informació: Agenda Urbana de Terrassa – Participa a Terrassa

Moment de la signatura

Política de Cohesió UE 21-27: 373.000 M€

El Parlament Europeu i el Consell han adoptat un paquet de 373.000 milions d’euros que va entrar en vigor l’1 de juliol de 2021. Aquesta informació és d’interès pels ens locals perquè regirà futures convocatòries.

El paquet està compost per 5 reglaments, que regulen els fons que conformen la Política de Cohesió:

  • El Reglament de Disposicions Comunes (RDC) per a fons de gestió compartida
  • El Reglament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i del Fons de Cohesió (FC)
  • El Reglament del Fons Social Europeu Plus (FSE+)
  • El Reglament Interreg, que estableix disposicions específiques per a l’objectiu de cooperació territorial europea finançat pel FEDER i instruments de finançament extern
  • El Reglament del Fons de Transició Justa (FTJ)

FEDER: Amb 226.000 milions d’euros, segueix sent un dels principals fons on poden accedir els ens locals. El FEDER prioritza una Europa verda, digital i més innovadora. Fins a un 30% serà destinat a la lluita contra el canvi climàtic i un mínim del 8% es destinarà al desenvolupament urbà sostenible.


FC: Al Fons de cohesió, Catalunya no hi té accés, no és regió elegible per rebre’n fons.

FSE+: el Fons Social Europeu +, el principal fons per invertir en les persones i compta amb 99.300 milions d’euros. És la combinació de l’antic FSE, la Iniciativa d’ocupació juvenil (YEI), el Fons d’ajuda europea dels més marginats (FEAD) i del Programa d’ocupació i innovació social (EASI).

Interreg: la Cooperació Territorial Europea (ETC en anglès), coneguda com a «Interreg», proveeix un marc per la implementació d’accions conjuntes i intercanvis de polítiques entre ens nacionals, regionals, i locals dels diferents Estats membres. Té un pressupost de 8.000M € i es divideix en 4 franges:
Interreg A. Transfronterer / Interreg B. Transnacional / Interreg C. Interregional / Interreg D. De veïnatge i per la integració de les regions remotes

FTJ: El Fons de Transició Justa (FTJ), té com a objectiu fer front a les repercussions socials, econòmiques, laborals i ambientals en la transició de la Unió Europea cap a una economia climàticament neutra d’aquí al 2050. Caldrà veure si Catalunya podrà optar a aquests fons.

La notícia sencera pot llegir-se aquí.

Trobada UNESCO Creative Cities

El 6 i 7 de juliol va tenir lloc la trobada anual de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, del qual Terrassa forma part en la secció de ciutats del cinema. La trobada, en format online, fou organitzada per la ciutat de Santos (Brasil) i duia per títol “Build back better through culture and creativity”, reconstruir millor a través de la cultura i la creativitat.

Accés a la web de la trobada

La trobada va servir com a plataforma perquè les Ciutats Creatives compartissin les seves bones pràctiques i experiències, a més de contribuir a donar suport als esforços de la UNESCO per accelerar les mesures de recuperació de la cultura i la creativitat davant de la pandèmia.

L’obertura de la jornada va anar a càrrec dels alcaldes de les Ciutats Creatives que van compartir llur vision sobre la contribució de la cultura i la creativitat al desenvolupament urbà sostenible. La jornada es clogué amb l’intercanvi de coneixements i experiències, presentant els casos de les diverses ciutats, i també amb un debat de reflexió sobre els reptes i les oportunitats per la recuperació del turisme urbà, sobretot, què es podria fer per revitalitzar-lo i quina hauria de ser la transformació estructural per mirar de fer-lo més sostenible i resilient a través de la cultura i la creativitat.

Recta final del projecte BRIDGE

El projecte BRIDGE, finançat per la Comissió Europea a través del programa ISFP (Internal Security Fund Police), ha finalitzat oficialment el 31 de juliol.

El projecte Bridge (Building resilience to reduce polarisation and growing extremism) ha tingut com a principal objectiu generar consciència i capacitats entre els actors locals per reduir els extremismes. Per fer-ho, el projecte ha tingut com a prioritats enfortir les eines locals de detecció de situacions de tensió i malestar social, així com promoure iniciatives comunitàries de cooperació entre diferents serveis públics i actors privats per abordar la temàtica a nivell local.

El projecte ha estat liderat per l’EFUS-European Forum for Urban Security (Fòrum Europeu per la Seguretat Urbana). Altres socis del partenariat han estat Igoumenitsa (Grècia), Brussel•les (Bèlgica), Vaulx-en-Velin (França), Rotterdam (Holanda), Leuven (Bèlgica), Genk (Bèlgica), Düsseldorf i Stuttgart (Alemanya).

El servei de Policia Municipal de l’Ajuntament de Terrassa ha participat en aquest projecte en tàndem amb la Generalitat de Catalunya (Mossos d’Esquadra), amb el desenvolupament d’un projecte pilot basat en l’elaboració d’una enquesta per a detectar el fenomen de la polarització social a nivell local i desenvolupar mesures de prevenció específiques. Aquesta enquesta es va dirigir a diversos grups de destinataris tals com agents de policia (Policia Local i Mossos d’Esquadra), treballadors socials, agents cívics o actors de mediació, Serveis de Salut, professionals de serveis educatius, formatius o d’oci, i líders comunitaris (formals / informals) a la ciutat o en barris o zones específics d’interès.
Aquest projecte pilot ha servit com a punt de partida per fomentar una reflexió més profunda en aquest tema i un anàlisi més exhaustiu del disseny de les polítiques municipals al respecte. L’estadi final de disseminació incorporarà els principals resultats de les experiències dels membres del partenariat, amb l’edició d’un manual d’eines i recomanacions per als governs locals en relació al tema de la prevenció i mediació en els processos de polarització social.

Durant el transcurs del projecte pilot s’ha constituït una xarxa local de personal de les diverses administracions així com d’altres entitats locals, amb la voluntat de seguir col•laborant conjuntament en el futur per a la millora de la prevenció i detecció dels processos de polarització social.

Ver las imágenes de origen

Mou-te per Europa! Te n’oferim el vídeo resum

Foto: web del Consell Català del Moviment Europeu

Si et vols moure per Europa, per estudiar-hi, fer-hi pràctiques laborals o per encarrilar el teu projecte empresarial…

O si els teus fills volen moure’s per Europa, per estudiar-hi, fer-hi pràctiques o encarrilar el seu projecte empresarial

No deixis de veure aquest fantàstic resum en format video de 14 minuts fet pel Consell Català del Moviment Europeu! No us en penedireu!

A Terrassa, la Víbria Cultural, és una entitat especialitzada en la mobilitat juvenil. Si us hi adreceu us pot informar de totes les opcions que apareixen al videoclip de sobre!

Nou Consell Assessor de Projecció Exterior a l’Associació Catalana de Municipis (ACM)

El passat 2 de juliol el president de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, va constituir el Consell Assessor de Projecció Internacional d’aquesta entitat, formada per una quinzena de membres electes i tècnics de diferents ajuntaments, consells comarcals i diputacions de Catalunya, experts en les relacions internacionals. El cap del servei de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa també hi va participar.

L’objectiu d’aquest Consell assessor és donar assessorament a l’ACM per tal de posicionar-la internacionalment i també de crear una xarxa de sinergies entre les administracions que en formen part, intercanviar bones pràctiques i alinear posicionaments.

Podeu veure la notícia aquí.

Arrenca la presidència eslovena del Consell de la UE, o les intríngulis del nou semestre

©Government Communication Office

Semestralment, cada gener i juliol, i de manera rotatòria, canvia la presidència del Consell de la UE (que no s’ha de confondre amb el Consell d’Europa, que darrerament ha sortit força a les notícies).

©Office of the Prime Minister

Aquest 2n semestre serà presidit per Eslovènia, pel seu 1r ministre Janez Janša, que ha pres el relleu de Portugal. Janša va assegurar que durant la seva presidència treballarà com un “intermediari honest” per trobar consens entre les 27 nacions de la UE i garantir l’adopció de polítiques que van des del mediambient fins a la migració.

La presidència no ha pas començat exempta de tensions: durant la presa de possessió a Ljubliana, Janša va sorprendre la Comissió Europea (CE) mostrant una selecció de fotografies que presumptament retrataven jutges eslovens interactuant amb els legisladors del partit S&D, el grup socialista del Parlament Europeu.

Frans Timmermans, vicepresident de la CE i un dels socialistes més destacats de Brussel·les, es va negar a unir-se a una foto de grup entre els comissaris i el gabinet eslovè; i la presidenta Von der Leyen va criticar que el govern eslovè no hagués designat encara un fiscal delegat al nou òrgan encarregat d’abordar el frau, la corrupció i el blanqueig de diners: “Pacta sunt servanda“, va ironitzar la presidenta, referint-se al principi universal de dret que cal mantenir els acords signats.

©Government Communication Office

La principal responsabilitat de la presidència és organitzar el programa de treball del Consell i mantenir el contacte amb el Parlament i la Comissió Europea per aprovar les lleis de la UE. Heus aquí el seu programa pel nou semestre.

El Consell de la Unió Europea representa els governs dels estats membres i aplega els ministres dels governs, en funció del tema a tractar, que es reuneixen per adoptar mesures legislatives. Cada ministre té competències per assumir compromisos en nom del seu Govern. El Consell és el principal òrgan de decisió de la UE juntament amb el Parlament Europeu. I no s’ha de confondre amb:

  • el Consell Europeu: que són les cimeres trimestrals dels 1ers ministres de la UE, on es marquen les grans línies de de les polítiques europees, ni amb
  • el Consell d’Europa: una organització internacional aliena a la UE, creada a Estrasburg el 1949, després de la II guerra mundial, per promoure la democràcia, l’Estat de dret i els drets humans, i per potenciar la identitat europea entre els Ciutadans d’Europa.