1r pas cap a l’aprovació final del pla de recuperació i resiliència d’Espanya, de 69.500 M€

La Comissió Europea ha aprovat la proposta de decisió del pla de recuperació i resiliència d’Espanya, d’un valor de 69.500 milions d’euros.

Un pas necessari, però no suficient, per accedir a aquest gran import en subvencions de la UE via Mecanisme de recuperació i resiliència per al període 2021–2026. Ara el Consell disposa fins a mitjan juliol per aprovar la proposta de la Comissió.

Aquest finançament de 69.500 M€ ha de donar suport a les mesures d’inversió i reforma del pla de recuperació presentat per Espanya. L’aprovació final del Consell permetrà el desembors de 9.000 M€ en concepte de prefinançament, el 13 % de l’import total assignat.

La Comissió autoritzarà nous desemborsaments sempre que es vagin assolint de manera satisfactòria els objectius indicats en la decisió d’execució del Consell.

La Comissió ha avaluat el pla espanyol prestant especial atenció a si les inversions i reformes ajudaran efectivament a adreçar les consideracions que el Semestre europeu va fer saber a Espanya; si aquestes inversions inclouen mesures eficaces de cara a les transicions verda i digital; i si contribuiran al creixement, la creació d’ocupació, i la resiliència econòmica, institucional i social d’Espanya.

El Mecanisme de recuperació i resiliència, és la partida més important dels fons NextGenerationEU, i suposa fins a 672.500 M€ per donar suport a inversions i reformes arreu de la UE.

Més informació sobre aquesta notícia, en aquest enllaç.

Terrassa d’adhereix a l’Aliança dels Alcaldes pel Pacte Verd Europeu

EUROCITIES, l’associació de grans ciutats europees amb seu a Brussel.les, ha impulsat una aliança d’alcaldes de les seves ciutats membre, per donar suport i treballar pel Pacte Verd Europeu.

Terrassa conjuntament amb Matadepera, Rellinars, Viladecavalls i Ullastrell, forma part d’EUROCITIES, i a finals del passat mes de maig va signar l’adhesió a aquesta Aliança.

L’Aliança vol treballar per fer factible l’objectiu de neutralitat climàtica pel 2050 de la UE i vol avançar cap als objectius de sostenibilitat de les Nacions Unides pel 2030, tal com es preveu en el Pacte Verd Europeu.

El manifest de l’Aliança considera que els alcaldes tenen un doble paper en aquest camí ja que representen les preocupacions i els interessos de la seva ciutadania davant dels altres nivells de govern; també perquè és a les ciutats on s’emeten més gasos d’efecte hivernacle, on es produeix la major part del PIB i on viu la majoria de la gent. I és a les ciutats on moltes de les polítiques més ambicioses i innovadores s’esdevenen.

És per tot això que l’Aliança dels Alcaldes pel Pacte Verd Europeu declara que:

• és possible una transició sostenible i justa cap a la neutralitat climàtica i ens mantenim ferms en la nostra determinació d’implementar el Pacte Verd Europeu a nivell de ciutat
el Pacte Verd Europeu s’ha de mantenir al capdavant de les agendes polítiques, i també en els esforços de recuperació: tenim una finestra d’oportunitat clau per impulsar el canvi transformador i galvanitzar l’acció a nivell local, tots plegats, amb els ciutadans
• el Pacte Verd Europeu va sobretot de les persones: una transició justa on la inclusió social i la neutralitat climàtica van de la mà i en siguin el centre.
• la COP26 serà un moment clau i un vehicle perfecte per accelerar les nostres accions de ciutat i els nostres esforços de localització del Pacte Verd, abraçar la transformació i reafirmar el paper de les ciutats en la governança climàtica europea i internacional.
• en aquest esforç, ens comprometem a mostrar les nostres iniciatives vinculades a l’agenda del Pacte Verd i treballar plegats per identificar i implementar accions de polítiques innovadores on les diverses dimensions de la sostenibilitat (econòmica, social, ambiental) es reforcin mútuament.

Conferència sobre el Futur d’Europa

Foto extreta de la web del https://www.europarl.europa.eu/

El Comitè Executiu de la Comissió Europea ha aprovat el calendari dels plens i els panells europeus de ciutadans.
El ple inaugural tindrà lloc el 19 de juny de 2021 a Estrasburg. Tenint en compte la situació sanitària, la participació serà tant física com a distància i inclourà presentacions sobre els panells de ciutadans europeus i la plataforma digital multilingüe.
El 17 de juny de 2021, se celebrarà a Lisboa (Portugal) un esdeveniment ciutadà europeu també englobat en la Conferència i retransmès en directe per internet. Hi assistiran 27 representants de panells de ciutadans o esdeveniments nacionals (un per Estat membre), juntament amb el president del Fòrum Europeu de la Joventut i alguns dels ciutadans ja seleccionats per participar en els panells. L’acte, també de format híbrid, brindarà als participants l’oportunitat de debatre amb els tres copresidents al voltant del que esperen de la Conferència.

Hi ha 4 panells ciutadans previstos que tenen els següents temes assignats: 1) Valors, drets, estat de dret, democràcia, seguretat; 2) Canvi climàtic, medi ambient / salut; 3) Economia més forta, justícia social, ocupació / educació, joventut, cultura, esport / transformació digital 4) La UE al món / migració.

La necessitat d’efectuar reformes a la UE per millorar assumptes com el procés de presa de decisions en les seves institucions, la seva capacitat de resposta als grans reptes globals i l’eficàcia de l’acció exterior de la Unió és un diagnòstic que suscita pocs dubtes. En canvi, no hi ha unanimitat a l’hora d’identificar les reformes que han de portar a terme. Per això, la Conferència sobre el Futur d’Europa ofereix una oportunitat única a la societat civil europea per aportar idees innovadores a aquest debat, que ens ajudin a avançar en el procés d’integració europea.

Més informació: https://futureu.europa.eu/?locale=es

Setmana Verda de la EU 2021. Objectiu: contaminació 0

https://www.eugreenweek.eu/ – Setmana Verda UE 2021

El darrer dia de maig va arrencar la Setmana Verda de la EU, organitzada per la Comissió Europea.

Una setmana de conferències d’alt nivell sobre qualitat de l’aire, l’aigua i el sòl.

Lahti, la Capital Verda del 2021, va ser l’anfitriona de la sessió inaugural. Aquesta ciutat finesa va emprendre el camí verd a la dècada dels 70, quan va decidir restaurar i conservar les aigües del seu llac, molt contaminat per l’activitat industrial de la ciutat. Quaranta anys més tard, el 2018, un 97% dels seus residus és reciclat.

La contaminació ens afecta a tots: a través de l’aire que respirem, l’aigua que bevem i la terra que cultivem. La pol·lució és la principal causa ambiental de múltiples malalties mentals i físiques i també de morts prematures, especialment entre els nens i la gent gran, i entre les persones amb certes afeccions mèdiques.

Però la contaminació ens afecta de manera desigual. Les persones que viuen en les zones més desfavorides sovint viuen a prop de llocs contaminats o en zones on hi ha un flux de trànsit molt alt. La contaminació és també un dels principals motius de la pèrdua de biodiversitat: redueix la capacitat dels ecosistemes d’absorbir carboni i descontaminar.

Autor: Odri, 12 anys @ https://www.eugreenweek.eu/young-artists

Però es pot prevenir. El recentment adoptat “Pla d’acció de la UE per l’ambició de la contaminació zero”és una acció clau del Pacte Verd Europeu. El Pla d’acció vol ajudar a crear un entorn lliure de tòxics a tota la UE, supervisant, reportant i prevenint la contaminació de l’aire, l’aigua, el sòl i els productes de consum.


La Setmana Verda Europea 2021 es va dedicar a l'”ambició de la contaminació zero” i s’hi van examinar d’altres iniciatives rellevants del Green Deal, com les del clima, l’estratègia química, o les del camp de l’energia, la indústria, la mobilitat, l’agricultura, la pesca, la salut i la biodiversitat.

Trobareu tota la informació i resultats de la #EUGreenWeek en aquestes pàgines de la Comissió i de l’anfitriona finesa.

Debat “Parlem de Ciutadania Europea”

El 18 de maig, i en motiu del Dia d’Europa, el Servei de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Terrassa i el Consell Català del Moviment Europeu vam organitzar una sessió online sobre ciutadania europea.

Vam comptar amb les ponències de Montserrat Pi, professora de Dret Internacional Públic de la UAB i de Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu.

L’acte fou presentat per Jennifer Ramírez, regidora de Relacions Internacionals de l’Àrea de Presidència de l’Ajuntament de Terrassa, i moderat per en Joan Chicón, cap del servei de Relacions Internacionals del mateix ajuntament.

Us deixem amb la gravació:

Presentació dels projectes terrassencs que desitgen finançament dels fons Next Generation EU

El passat 17 de maig l’Ajuntament de Terrassa va fer la presentació dels projectes terrassencs que aspiren al finançament europeu que proporcionarà el Mecanisme de Recuperació i Resiliència. Aquest “Mecanisme” suposa la partida més important dels Fons NextGenerationEU que la Unió Europea posarà a disposició dels estats membres per ajudar-los a refer-se econòmicament arran de l’embat que han suposat les restriccions comercials per pal.liar els efectes de la pandèmia del COVID-19.

En una primera etapa, del 2021-2023, l’Estat Espanyol té previst administrar entorn d’uns 50.000M€. Molts municipis s’han preparat definint els seus projectes més ambiciosos, amb la intenció que provoquin canvis estructurals i permetin millorar el funcionament de la ciutat, fent-la més justa socialment i econòmica, més sostenible, més verda, més eficient energèticament i més innovadora.

L’acte es va gravar en un plató del Parc Audiovisual de Catalunya i fou presentat per l’alcalde Jordi Ballart i conduït per la periodista Rosa Talamàs.

Foren uns 40 projectes, del mateix consistori i d’altres entitats que citem per ordre d’intervenció: CECOT, Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, Consorci Sanitari, ESEIAAT UPC, Mútua de Terrassa, Leitat, Avan, PRODIS, Som mobilitat, Càritas Diocesana de Terrassa, Eina Cooperativa i Consell Comarcal del Vallès Occ.

L’import pressupostat del total dels projectes ascendeix aproximadament a uns 900M€.

Per a més informació adjuntem l’enllaç a la llista de projectes i llur resum

Gravació de l’acte:

Llista dels 40 projectes:

L’Estat Espanyol presenta el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

El passat 27 d’abril el Consell de Ministres d’Espanya aprovava el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Estat per poder-lo presentar-a la Comissió Europea dins el termini estipulat del 30 d’abril. La comissió ara l’haurà de valorar i validar com a pas previ a l’aprovació final del Consell de Ministres de la UE.

El pla vol impulsar la inversió pública i un seguit de reformes estructurals: modernitzar el teixit productiu i l’administració, impulsar l’economia perquè sigui capaç de crear llocs de treball de qualitat, reduir les bretxa de gènere i social i impulsar l’economia verda, la sostenibilitat i la transició digital.

El Govern de l’Estat vol mobilitzar els prop de 70.000 milions d’euros (entre el 2021 i el 2023) que han d’arribar en forma de subvencions procedents dels fons Next Generation EU, amb un paper principal en l’àmbit de la sostenibilitat (39%) i la transició digital (29%).

En una primera fase, se’n destaquen les següents inversions (vegeu el gràfic de sota), on queda palès que la mobilitat sostenible i la rehabilitació d’habitatges hi jugaran un paper important.

D’acord amb el que es va concretar en la darrera Conferència Sectorial del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, entre el Ministeri d’Hisenda, les Comunitats Autònomes i els ens locals (representats per al FEMP) es vol que aquests darrers tinguin un paper destacat en la gestió del Pla.

Properament sortiran les primeres convocatòries del fons Next GenerationEU. Enllaç a la notícia.

Clausura del projecte europeu VALUES

El projecte VALUES 2019-2021, finançat per la UE i liderat per la xarxa de grans ciutats europees EUROCITIES va clausurar el passat 22 d’abril amb una darrera trobada virtual. Terrassa, com a integrant del grup B, hi va ser.

El programa pretén potenciar les activitats de voluntariat per ajudar a la integració social, urbana i europea dels migrants i permet a les ciutats participants d’intercanviar coneixements, experiència i bones pràctiques sobre com implementar accions locals de la millor manera possible.

L’edició 2019-2021 va comptar amb 4 grups compostos 4 ciutats cada un. Terrassa va fer pinya amb Oostende (Flandes- Bèlgica), Sheffield (Anglaterra – UK) i Zurich (Suïssa).

De la posada en comú dels resultats dels 4 clústers se’n poden extreure grans experiències i les podeu trobar totes recopilades en aquesta web creada especialment per a tal fi.

Enllaç a les diverses accions

Quedem-nos amb un concepte clarivident i potent: “get volunteers to do what they want, not just what they can” –fem que els voluntaris facin allò que els atregui i no només allò que poden o saben fer.

Conferència sobre el Futur d’Europa: inauguració de la seva plataforma interactiva digital i multilíngüe

El comitè executiu de la Conferència sobre el futur d’Europa (amb representants del Parlament Europeu, el Consell de la Unió Europea i la Comissió Europea) va presentar el passat 19 d’abril la plataforma digital multilingüe de la Conferència sobre el futur d’Europa.

La plataforma, disponible en 24 llengües, malauradament sense la presència del català, permetrà als ciutadans de la UE de compartir i intercanviar les seves idees i punts de vista a través d’esdeveniments en línia. La plataforma actua de hub de la Conferència i suposa una eina important per aconseguir que aquesta darrera culmini amb resultats.

La Conferència sobre el futur d’Europa és un exercici obert i inclusiu de democràcia deliberativa sense precedents; és un procés que s’inaugurarà el proper 9 de maig, dia d’Europa, i acabarà al cap d’un any aproximadament. El seu objectiu és que els ciutadans de la UE puguin expressar la seva opinió sobre qualsevol tema, i aquestes opinions hauran d’ajudar a l’hora de formular polítiques. Està previst que, per la primavera del 2022, la Conferència disposi de conclusions que proveixin un bon guiatge de cara al futur d’Europa.

Enllaç a pdf: la Conferència sobre el Futur d’Europa

Tots els esdeveniments de la conferència es podran visualitzar a la plataforma en un mapa interactiu, i els ciutadans podran consultar-los i apuntar-s’hi en línia.

La plataforma s’organitza al voltant de 10 temes clau per al debat (ex. canvi climàtic, salut, democràcia…) i permet 3 tipus de participació: assistir als esdeveniments, compartir idees i fins i tot organitzar esdeveniments.

La idea subjacent del projecte és que les contribucions sorgeixin de les bases, és el reconeixement del “de baix a dalt”, com a principi de democràcia real.

#TheFutureIsYours

Les regions i ciutats reclamen una millor governança dels Plans de recuperació

L’Aliança per la Cohesió (#Cohesion Alliance) -una aliança a escala de la UE que advoca per una política de cohesió més forta després del 2020- insta els Estats membres a treballar en associació amb els governs locals i regionals en el disseny i la governança dels plans nacionals de recuperació i resiliència.

L’Aliança per la Cohesió també insta els parlaments nacionals a ratificar el més aviat possible la decisió sobre els recursos propis, que permetrà a la Comissió Europea obtenir préstecs de fins a 750 000 milions EUR en els mercats de capitals per fer front als efectes negatius de la crisi causada per la COVID-19.

Podeu llegir més informació sobre aquesta notícia al següent enllaç.